SMO NA ZAČETKU JESENSKEGA VALA EPIDEMIJE: Kdaj bi lahko dosegli vrh?

Slovenija

Slovenija je vstopila v začetek jesenskega vala epidemije covida-19, ki bo po sedanjih projekcijah vrh predvidoma dosegel v sredini oz. konec oktobra, je ocenil Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete. To nakazuje trend naraščanja števila okužb s koronavirusom, k čemur je prispevalo tudi več stikov ob začetku šolskega leta.

V ponedeljek je bilo v Sloveniji potrjenih več kot 2500 okužb s koronavirusom, kar po Žibertovem mnenju nakazuje, da je Slovenija na začetku novega jesenskega vala epidemije. "Današnje številke kažejo, da se je število okužb v primerjavi s prejšnjim ponedeljkom povišalo in da lahko govorimo o trendu. Treba bo opazovati, ali bo temu res tako," je poudaril.

Žibert meni, da je bil začetek novega vala epidemije pričakovan, saj so se z začetkom novega šolskega leta povečali tudi stiki med ljudmi, ki so gonilo novih valov epidemije. "Po naših simulacijah bo število novih okužb sprva naraščalo počasneje, z začetkom študijskega leta pa pričakujemo dodaten pospešek v tem jesenskem valu," je dodal.

Vrh epidemije je po njegovem mnenju v tem hipu še težko napovedovati, po sedanjih preliminarnih projekcijah oz. simulacijah pa bi do njega lahko prišlo na sredini oziroma konec oktobra, ko bo sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb doseglo 5000 na dan. Simulacije kažejo tudi, da se bo število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, približalo 500, na intenzivnih oddelkih bolnišnic pa bo od 50 do 100 covidnih bolnikov.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v ponedeljek po srečanju s predstavniki zdravstva dejal, da so pripravili način, kako bo družba kljub okužbam s koronavirusom ostala odprta, zdravstveni sistem pa bo zmogel zdraviti vse bolnike. Pred zimo so pripravljeni tudi na najbolj črn scenarij, je zagotovil.

Ukrepi v prvi fazi pretežno temeljijo na priporočilih, zaščitne maske so priporočene v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu, v zdravstvenih ustanovah pa so nujne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  07 .09. 2022 ob  19: 47
Vse bazirano na PCR testih? Banda kriminalska! Covid ne obstaja!