SLOVENSKIM GOSTINCEM JE DOVOLJ: Bodo morali ob dobrem zrezku po novem priporočati breskov sok?

Slovenija

Gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), opozarjajo, da imamo v Sloveniji številne predpise, ki zavirajo njihovo delovanje, zato nasprotujejo predlogu za znižanje meje alkohola za voznike. "Sprašujemo se, ali bomo gostinci ob dobrem zrezku po novem priporočali breskov sok," so zapisali.

Gostinci so se odzvali na predlog Agencije za varnost prometa (AVP) za znižanje dovoljene meje alkohola za voznike s sedanjih 0,5 na 0,2 promila alkohola v krvi in ocenili, da imamo v Sloveniji že tako najstrožje predpise za vsebnost transmaščobnih kislin, najstrožji tobačni zakon, na športnih prireditvah pa lahko alkohol prodajajo le športna društva.

"Slovenskim gostincem je dovolj. Če je v večini evropskih držav sprejemljiva meja 0,5 ali višje, potem ne vidimo razloga, da bi naši gostje v slovenskih lokalih morali s strahom naročati kozarec vina, ki sodi k dobri hrani. Sprašujemo se, ali bomo gostinci ob dobrem zrezku po novem priporočali breskov sok," je dejal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. Omejitve, represija in inkasanstvo po mnenju gostincev niso primerni ukrepi. "Dejstvo je, da si večina Slovencev in tudi turistov ob dobri hrani privošči kozarec vina ali piva," je dodal Cvar.

Ustrahovanje po mnenju gostincev ni na mestu

Ustrahovanje po mnenju gostincev ni na mestu, ker je turizem v Sloveniji pomembna gospodarska dejavnost s številnimi multiplikativnimi učinki in visokim potencialom razvoja in rasti. V Sloveniji je do 10. ure prepovedana prodaja žganih pijač, zaradi česar se gostinci pogosto znajdejo v položaju, ko morajo to pojasnjevati turistom. To pravilo sicer po njihovih navedbah v sosednjih državah ne velja.

V sekciji tudi predlagajo, naj država na pozitiven način poskrbi za zmanjšanje uživanja alkoholnih pijač, in sicer z znižano stopnjo DDV za brezalkoholne pijače v gostinstvu. Gostinci namreč kupujejo sokove in sadne napitke, mineralno vodo ter vse brezalkoholne pijače po 9,5-odstotni stopnji, ko pa jih gostom postrežejo, so pri tem dolžni obračunati 22-odstotni DDV (pri tem ni pomembno, da je bil vstopni davek za te pijače le 9,5-odstoten). To, kot so dodali, zagotovo ne spodbuja gostov k pitju brezalkoholnih pijač.

AVP predlaga znižanje dovoljene meje alkohola s sedanje meje 0,5 promila oziroma 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka na 0,2 promila oziroma 0,1 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Agencija predlaga tudi, da policija vse, ki jim bodo namerili več kot 1,1 promila, pridrži in že njihovo udeležbo v prometu obravnava kot kaznivo dejanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  25 .04. 2019 ob  15: 28
-7
Kdor pije alkoholne pijače, naj ne vozi. Kaj tu moti gostince? To, da ne smejo točiti alkohola mladoletnim in pijanim?