SLOVENSKI ODVETNIK HRVAŠKIH RIBIČEV: "Vsa pravna sredstva v Sloveniji so izčrpana"

Kronika

Po poročanju spletne strani Glas Istre so na domače naslove savudrijskih ribičev prispele pravnomočne razsodbe koprskega sodišča, iz katerih izhaja, da so pritožbe hrvaških ribičev neutemeljene, sodišče pa je potrdilo kazni zaradi ribolova v slovenskem morju. V roku 15 dni morajo plačati globo v višini 840 evrov po prekršku ter 84 evrov sodnih stroškov.

Kot navaja časnik, je v obrazločitvi sodbe zapisano, dao so hrvaški ribiči večkrat pluli in lovili ribe na območju slovenskih voda, in sicer v času inšpekcijskega nadzora. Na to so bili tudi večkrat opozorjeni.

V obrazložitvi sodbe je tudi zapisano, da so bili kršitelji v zablodi, ker so imeli jamstva hrvaške države, da izvajajo ribolov v hrvaškem morju. Zato niso imeli razloga za dvom, ali morajo za ribolov pridobiti ustrezno dovoljenje, navaja časnik.

Savudrijski ribič Diego Makovac je v pogovoru za hrvaško komercialno televiziji Nova TV v ponedeljek zvečer povedal, da bo na podlagi sodbe koprskega sodišča moral plačati devet kazni. Gre za 8316 evrov. "Bremenijo me za ribolov brez slovenskega dovoljenja, kot tudi zaradi zavračanja nadzora slovenskega ribiškega inšpektorja po smernicah EU na mojem plovilu," je dejal Makovac. Kot je povedal, je dobil zagotovila hrvaških uradnikov, da bodo prevzeli obveznosti.

Makovac je še dejal, da je slovenska policija od 5. januarja 2018 poslala 344 ovadb sodniku za prekrške, medtem ko je prejšnji teden prispelo tudi 167 zahtev za identifikacijo ribičev.

Ljubljanski odvetnik Miha Kozinc, ki v teh primerih zastopa hrvaške ribiče na slovenskih sodiščih, je po telefonu za STA povedal, da je bila odločitev sodišča pričakovana. "Mogoče me je presenetilo to, da je sodišče sodbo izdalo brez naroka za glavno obravnavo. Ampak to je diskrecija sodišča. Lahko ga razpiše, lahko ga ne," je pojasnil. Po njegovih besedah se je sodišče odločilo, da je zadeva toliko razjasnjena, da razprava ni potrebna, in so izdali sodbo, kjer potrjujejo odločbo prekrškovnega organa.

Dodal je, da so s tem v Sloveniji izčrpana vsa pravna sredstva. Lahko bi vložili ustavni spor, a Kozinc meni, da teh primerov sodišče ne bi sprejelo v obravnavo. Ribiči se zdaj lahko odločijo, ali se bodo pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, kjer jih bodo lahko zastopali hrvaški odvetniki, kar v Sloveniji ni bilo mogoče, je še povedal odvetnik. STA je za pojasnila zaprosila tudi koprsko okrajno sodišče.

Incidenti v Piranskem zalivu se vrstijo zaradi nasprotujočih stališč Ljubljane in Zagreba glede arbitražne sodbe o meji med državama iz junija 2017, ki je Zagreb ne priznava, Ljubljana pa jo uresničuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  30 .04. 2019 ob  22: 23
Med merjenjem politicne moci med dvema drzavama jih na koncu najebe mali ribic ki more placat 8 jurjev kazni in hodit po sodiscih