SLOVENIJA PRAZNUJE 28. ROJSTNI DAN: Danes obeležujemo dan državnosti (FOTO)

Slovenija

Slovenija danes praznuje dan državnosti. Vrhunec prazničnih prireditev je bil že v ponedeljek zvečer, ko je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani osrednja državna proslava z govorom predsednika republike Boruta Pahorja. Pred proslavo je bila slavnostna seja državnega zbora. V predsedniški palači pa bodo danes odprli vrata obiskovalcem.

V uradu predsednika republike bodo za dan državnosti in 28. obletnico osamosvojitve Slovenije tradicionalno odprli vrata obiskovalcem. Pred vhodom v predsedniško palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Obiskovalci si bodo lahko pod strokovnim vodstvom ogledali palačo. Ob 11. uri jih bo nagovoril predsednik Borut Pahor. Sledil bo kratek kulturni program.

Poleg tega bo Pahor ob 10. uri v Ljubljani položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Pri spominskem obeležju Policijsko veteranskega društva Sever na mejnem prehodu Ljubelj pa bo ob 14. uri slovesnost, ki so jo pripravile veteranske organizacije in tržiška občina. Govornik bo minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Z različnimi prireditvami bodo dan državnosti počastili tudi v številnih drugih občinah.

Sicer je predsednik republike Pahor v govoru na ponedeljkovi državni proslavi poudaril, da je lastna država, zlasti za tako majhen narod, kot je naš, vrednost sama po sebi. Z njo smo dejavnik v svetu, je dejal in opozoril na odgovornost, ki jo imamo do otrok, da jim omogočimo domovino, v kateri se nihče ne bo čutil izključenega.

Na sprejemu za svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo pa je Pahor izpostavil, da je treba ohranjati spomin na enotnost v vojni, s katero je Slovenija ubranila neodvisnost in samostojnost. Na "veličino in hrabrost dejanj", ki so vodila v samostojno državo, je na slavnostni seji DZ spomnil tudi podpredsednik zbora Branko Simonovič.

Premier Marjan Šarec je ob dnevu državnosti za zaprtimi vrati preko videokonference nagovoril pripadnike SV na mednarodnih misijah ter pohvalil njihovo delo in prispevek. Pozval je tudi k skupnemu praznovanju rojstnega dne Slovenije brez političnih sporov. Videokonference sta se udeležila tudi generalmajorka Alenka Ermenc in obrambni minister Karl Erjavec.

Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan kasneje se je začela osamosvojitvena vojna.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija