SLOVENEC RAZOČARAN NAD NOVIM TRENDOM V SAVUDRIJI: "Pušča sledi, ki jih bo težko izbrisati" (FOTO)

Istra

V uredništvo smo prejeli pismo bralca, ki je razočaran nad trenutno podobo Savudrije. Kot pravi, so jo nekoč krasile žive meje, danes pa jih nadomeščajo visoki zidovi. 

Bralec, ki ima nepremičnino v Savudriji, je na nas naslovil pismo, v katerem primerja nekdanjo in današnjo podobo Savudrije. "Slovenci, ki imamo vikende v Savudriji, se vse pogosteje odločamo za posekavo živih meja, ki so včasih krasile celo Savudrijo in jih nadomeščamo z visokimi zidovi. Pravih razlogov ni, kriminal se ni povečal, vlomov tako rekoč skorajda ni."

Kot pravi, se je trend začel pred nekaj leti, "ko so se okoli novo zgrajenih hiš namesto živih meja okoli parcel začeli graditi zidovi. Inspirirani s tem, so nekateri s starimi vikendi začeli menjati zelenje z betonom." 

Bralec je odgovore iskal tudi na občini v Umagu, kjer so mu, kot pravi "neuradno povedali, da se sicer zavedajo ne preveč lepega novega trenda, imajo pa zvezane roke, ker se ti posegi dogajajo na privatnih parcelah."

"Sedaj Savudrija vse bolj izgleda kot en velik betonski labirint," še dodaja. Meni, da je velika škoda, da se Slovenci vedno pogosteje odločajo za to rešitev in da so ravno žive meje, ki se jih danes odstranjuje, naredile Savudrijo tako živopisno.

Sprašuje se, česa se ljudje bojijo in ali se te spremembe dogajajo samo zato, ker se za razliko od zelenih površin, z betonom ni potrebno ukvarjati. "Sedaj pa novi trend pušča sledi, ki jih bo težko izbrisati. Kot vemo, tam, kjer je enkrat beton, navadno tudi ostane."


Zaključuje z mislijo, da bi bilo predvsem v času klimatskih sprememb in na splošno zelenega osveščanja, "dobro pretehtati, ali so betonski zidovi res potrebni. O splošni koristnosti rastlin, pa upam, da ne rabimo več izgubljati besed."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  26 .10. 2020 ob  17: 44
saj se ne dogaja samo v Savudriji, tudi v Slo ni veliko bolje, podiranje dreves in čistka, nato pa samo beton in beton
ManofSteel |  26 .10. 2020 ob  13: 44
15
Koga briga kaj se gradi na Hrvaškem, mislim HALO! A to da celinci gradite na obali hribovske koče pa vas bič ne motijQuery1123034966951229504595_1603716106004? Hahahahahahaha
vseved |  26 .10. 2020 ob  13: 37
Jako mudo! Kaj pa hodi tja. Naj proda !
Tiramola  |  26 .10. 2020 ob  11: 43
25
Slovenčki tako kot siptarji postavljajo visoke zidove. V Istri se ni nikoli dvigovalo zidove med sosedi. Če pa je bilo kaj narobe so peli koserji.
Pol so se zmenili. Tako kot gre situacija naprej se bodo postavljali zidovi na Črnem Kalu.
Pa še morje bo imelo korist od tega.
Lp