SLOVENCI SMO ZELO DALEČ OD ČREDNE IMUNOSTI: Da bi jo dosegli, bi morali v treh mesecih tedensko precepiti 100.000 ljudi

Slovenija

Da bi do jeseni dosegli zadostno precepljenost prebivalstva za kolektivno imunost, bi morali v prihodnjih treh mesecih precepiti okoli 100.000 prebivalcev na teden, je včeraj izpostavil Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Po mnenju ministra za zdravje Janeza Poklukarja pa je smiselno v kolektivno imunost vključiti tudi otroke in mladostnike.

Zadosten odstotek precepljenosti prebivalstva je ključen tudi zaradi širjenja delta različice novega koronavirusa. Po besedah Tatjane Avšič Županc z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani se delta različica širi hitreje, v zadnjih tednih pa smo v Sloveniji zaznali več kot 100 primerov okužb s to različico, kar predstavlja 41 odstotkov vseh okužb v tem času.

Cepiva, ki jih imamo za zdaj na voljo, so uspešna tudi v zaščiti pred delta različico, trdi Avšič Župančeva. Najmanj so cepiva učinkovita proti beta oz. južnoafriški različici, ki pa se v Sloveniji, kjer smo zabeležili 26 takšnih primerov okužb, ni razširila.

Da bi do jeseni dosegli zadostno precepljenost, bi se moralo v prihodnjih mesecih tedensko cepiti vsaj 100.000 posameznikov. S tem namreč lahko dosežemo, da se vsak mesec kolektivna precepljenost zviša za 10 odstotkov, je na novinarski konferenci Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) pojasnil vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Jerala.

"Zavedati se moramo, da ne bomo mogli precepiti vseh naenkrat, ko se bo delta različica že razširila. Da ljudje pridobijo odpornost, mora namreč preteči vsaj en mesec," je še dodal Jerala.

Poklukar: Smiseln korak je cepljenje otrok in mladostnikov

Zato bi bilo po besedah ministra Poklukarja smiselno v kolektivno imunost vključiti tudi otroke in mladostnike. "Ko govorimo o kolektivni imunosti, govorimo o odstotku, ki zadeva vse, tudi mlade, in brez tega širjenja virusa ne bo moč ustaviti. Ključno je, da se starši cepijo, da zaščitijo sebe, svoje družine in vse druge, s katerimi prihajajo v stik."

Doslej je bilo v Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 830.774 ljudi, kar je 39 odstotkov prebivalstva, z dvema pa 704.044 oz. 33,4 odstotka prebivalstva.

Po podatkih vlade je bilo doslej med starejšimi od 18 let z enim odmerkom cepljenih 822.734 prebivalcev oz. 47,6 odstotka. Od tega je bilo 541.045 starejših od 50 let. Z drugim odmerkom je bilo cepljenih 701.673 oz. 40,6 odstotka starejših od 18 let. Od tega je bilo 488.152 starejših od 50 let.

Pričakovano najmanj cepljenih je med mlajšimi od 17 let, saj je bilo doslej odobreno eno cepivo proti covidu-19 za stare od 12. let naprej. V tej skupini se je s prvim odmerkom cepilo 8040 mladih oziroma 2,1 odstotka v tej starostni skupini, medtem ko se je z vsemi odmerki cepilo 2371 ali 0,6 odstotka mlajših od 17. leta starosti.

Povpraševanje po cepljenju je upadlo

Medtem ko je bilo denimo 3. junija cepljenih več kot 35.100 ljudi, pa je povpraševanje po cepljenju v zadnjih tednih manjše. Tako se je denimo v ponedeljek po podatkih NIJZ cepilo dobrih 6100 ljudi.

Več kot 60-odstotni delež precepljenosti dosegajo v starostnih skupinah prebivalstva, ki so starejši od 60 let. S prvim odmerkom se je tako cepilo približno 385.000 starejših od 60 let, je razvidno iz spletne strani NIJZ. Največji delež cepljenih z vsemi odmerki je v starostni skupini od 70 do 74 let, in sicer nekaj manj kot 68 odstotka ali približno 73.000 oseb.

Nasprotno pa 60-odstotne precepljenosti doslej ni dosegla niti ena občina, najbližje temu je občina Osilnica, kjer je s prvim odmerkom precepljenih 58,1 odstotka prebivalstva. Najmanjši delež cepljenih je v občini Žužemberk, kjer se je z vsemi odmerki cepila približno tretjina občanov, navajajo na NIJZ.

Med regijami je po deležu precepljenega prebivalstva s prvim odmerkom na vrhu Zasavje. Tam je prejelo prvi odmerek približno 44 odstotkov prebivalcev v regiji. Največji delež cepljenih z vsemi odmerki cepiva proti covidu-19 v posamezni regiji pa je na Koroškem. Tam se je z vsemi odmerki cepilo približno 38 odstotkov prebivalstva regiji.

Avšič Župančeva sicer vsem, ki so skeptični do cepljenja proti covidu-19 zaradi možnih neželenih stranskih učinkov, sporočila, da je strah po tolikšnem času od začetka cepljenja popolnoma odveč. Kot je poudarila, so cepiva varna, zaščitna in učinkovita. "Seveda se zgodi, da se posamezniki okužijo kljub cepljenju, a pri njih ni zaslediti težjega poteka bolezni in ne potrebujejo bolnišnične obravnave."

Da bi čim več ljudem približali cepljenje, so v tem tednu s cepljenjem začeli tudi v nekaterih bolnišnicah. V Splošni bolnišnici Celje bo tako od četrtka delovalo cepilno mesto za bolnike, ki so naročeni v eno od ambulant celjske bolnišnice in bi se hkrati radi cepili proti covid-19. Cepili jih bodo s cepivom Pfizerja in BioNTecha.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija