SLOVENCE MIKAJO TOPLEJŠI KRAJI: Top destinacije to jesen, po katerih povprašujejo; med njimi je tudi naša obala

Slovenija

Letošnje jesenske počitnice bodo nekateri izkoristili za potovanja v tujino, predvsem v toplejše kraje. Turistične agencije beležijo več povpraševanja po potovanjih v Grčijo, Egipt, Turčijo in Španijo, zanimivi so tudi Maldivi, Zanzibar, Mehika in Dubaj. Zaradi turističnih bonov je sicer več zanimanja tudi za preživljanje počitnic v Sloveniji.

"Potovanja v bližnje evropske države in nekatera večja mesta, predvsem pa čarterski poleti v tople kraje ob Sredozemlju," je zanimanje za opisal generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević.

Prav tako je po njegovih besedah še dovolj toplo na grških otokih in v še toplejšem Egiptu. Za tiste, ki si želijo malo več letenja, pa so tu Maldivi, Zanzibar ter morda še Mehika in nekaj karibskih otokov. Atraktiven pa je tudi Dubaj, kjer poteka svetovna razstava Expo 2020.

Povpraševanje po potovanjih je po njegovi oceni spet v vzponu in ljudje si znova, upravičeno, upajo načrtovati svoje počitnice. "Povpraševanje pa je žal še daleč od tistega izpred dveh let," je dodal Mrvaljević.

V turistični agenciji Kompas "z velikim veseljem" ugotavljajo, da se turistični tokovi počasi prebujajo, in verjamejo, da so prav krompirjeve počitnice uvod v bolj optimističen pogled v prihodnost. Slovenci letos potujejo več kot lani, a se z letom 2019 še ne gre primerjati.

Eipt

Tudi v agenciji Sonček ugotavljajo, da je letos zgodba glede potovanj med jesenskimi počitnicami popolnoma drugačna kot lani, čeprav obseg poslovanja še ni primerljiv z letom 2019. "Hoteli so odprti, ljudje so željni potovati, spet se tudi v hladnejših dneh potuje v tujino, na toplo ..." so poudarili.

"Povpraševanje za jesenske počitnice je bilo tokrat res izjemno. Rezervacije smo beležili že od poletja naprej, v teh dneh pa se povpraševanje samo še stopnjuje. Na voljo so tako rekoč zadnja prosta mesta, na nekaterih destinacijah pa smo že popolnoma razprodani," pa so poudarili v agenciji Palma.

Grčija

Kot so pojasnili v Kompasu, bodo v nedeljo iz Ljubljane poletela tri posebna letala na Tenerife, Zanzibar in Madeiro. Letijo tudi v Sredozemlje, kjer je še vedno dovolj toplo za "nabiranje vitamina D", pa tudi v Egipt v Hurgado in v Turčijo v Antalijo. Konec oktobra letijo v Dubaj, organizirajo tudi lete v Pariz, Istanbul, Apulijo, Amsterdam in na Sicilijo. V času jesenskih počitnic je vedno aktualna tudi Hrvaška.

V Sončku opažajo, da se tisti, ki so za toplo, najpogosteje odpravljajo v Egipt, na Kanarske otoke ali na Maldive, pogleduje se tudi proti Dominikanski republiki in Mehiki. Mnogi se odpravljajo na Hrvaško, ki po njihovih pojasnilih ta trenutek velja za državo, ki sicer spoštuje vse ukrepe za zajezitev epidemije, a so ljudje glede covida-19 popolnoma neobremenjeni in pri njih to ni glavna tema.

Tenerife

Palma iz Ljubljane leti s posebnimi letali na Kreto in Rodos, v Turčijo, Egipt, na Madeiro, Tenerife, Zanzibar in Dubaj. Veliko gostov bo odpotovalo tudi s sosednjih letališč na Maldive, Sejšele, Mehiko in Kubo. Za potovanja željne je zanimiva tudi Dominikanska republika.

Pravi hit je spet Jordanija, pa tudi prestolnice in priljubljena mesta, kot so Rim, Pariz, Dunaj, Budimpešta, Istanbul, Atene, Valencija, Lizbona ... Italija ostaja prvi izbor za vse, ki želijo malce bližje, razprodali so Sicilijo, Sardinijo, nekaj mest je še na potovanjih po Toskani, Cinque Terrah, Apuliji in vseh izvedbah nočnega in dnevnega Gardalanda. Zanimive so tudi Albanija, Madžarska in Češka, pa tudi Hrvaška kot stalnica, ki ima še vedno veliko število gostov iz Slovenije, so povedali v Palmi.

Italija

Turistične agencije pa beležijo tudi več povpraševanja po preživljanju počitnic v domačih krajih, predvsem zaradi turističnih bonov. "Povpraševanje po nastanitvah v Sloveniji je dobro, k temu zagotovo prispevajo tudi turistični boni, katerih veljavnost se izteče konec leta," so povedali v Kompasu.

V Sončku opažajo veliko povpraševanje predvsem po hotelih z bazeni v Sloveniji. "Med počitnicami so vodilni slovenski hoteli na Obali in v termah tako rekoč polni, zato se mnogi odločijo za alternativne termine," so povedali.

Piran

"Tudi povpraševanje po možnostih koriščenja bonov za oddih v Sloveniji je ogromno, v naši agenciji beležimo največ zanimanja za terme in oddih na Obali. Žal je večina zmogljivosti že polnih," pa so pojasnili v Palmi.

Ker sta za koriščenje bonov na voljo samo še dobra dva meseca, so se cene po Sloveniji precej dvignile, je izpostavil Mrvaljević, ki opaža, da je zdaj dejansko težko dobiti prostor, marsikje je to skoraj nemogoče.

V turističnih agencijah so po besedah generalnega sekretarja združenja turističnih agencij precej prepričani, da se je končno začela počasna pot okrevanja povpraševanja. "Ker je marsikje za nemoteno potovanje cepljenje skoraj nujno, slovenski trg, ki je slabše precepljen, okreva precej slabše od skandinavskega in nemškega. Vendar smo optimistični in pričakujemo rast števila tako Slovencev, ki potujejo v tujino, kot predvsem tujcev, ki bodo s pomladjo začeli potovati k nam," je še dodal Mrvaljević.

V Kompasu v zadnjem času opažajo, da je pomislekov zaradi epidemiološke slike vse manj, z uvedbo certifikatov PCT so potovanja lažja in občutek varnosti večji. Tudi v Palmi ugotavljajo, da so potovanja po Evropi ponovno postala dokaj enostavna, sploh ob izpolnjevanju pogoja preboleli in cepljeni. "Da je treba za potovanja imeti PCT pogoj, so ljudje sprejeli," pa so dodali v Sončku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  22 .10. 2021 ob  18: 39
ma joj ,samo ne na obalo plisss,res sem vas štufa...kaj res nimate kam it