SLOVENCE ČAKA ZGODOVINSKA TEKMA ZA BRON: Dončić močno vodi v glasovanju za MVP

Svet

Predzadnji dan olimpijskih iger v Tokiu je rezerviran za obračune za medalje v ekipnih športih. Slovenski košarkarji bodo ob 13. uri naskakovali prvo olimpijsko odličje za Slovenijo v ekipnih športih. Njihov tekmec bo tretja reprezentanca na lestvici Fiba, Avstralija, ki ima v svojih vrstah pet igralcev iz lige NBA.

Tekma za bron bo zadnje dejanje olimpijskega košarkarskega turnirja za moške, saj je bil finale na sporedu že ob 4.30 po slovenskem času. Olimpijski prvaki so postali igralci ZDA.

Avstralija je doslej sodelovala na petnajstih olimpijskih igrah, od 1972 je bila vselej med udeleženkami, še vedno pa čaka na svojo prvo medaljo v košarki. Štirikrat je igrala tekmo za tretje mesto in vsakokrat izgubila. V Rio de Janeiru je bila za točko boljša Španija, 1996 in 2000 ji je bron speljala Litva, 1988 pa ZDA.

Čeprav je Avstralija izkušena reprezentanca, ki v podobni postavi že vrsto let igra na največjih tekmovanjih - svetovno prvenstvo 2019 je prav tako končala na četrtem mestu, ji športne stavnice pripisujejo manj možnosti za osvojitev medalje kot Sloveniji. Bwin na primer ima za Slovenijo kvoto 1,72, za Avstralijo pa 2,15.

Tako Slovenija kot Avstralija sta predtekmovanje v Tokiu končali brez poraza. Slovenci so bili boljši do Argentincev, Japoncev in Špancev, Avstralci pa so nastopili v skupini z Nemci, Italijani in Nigerijci. V četrtfinalu je nato Slovenija ugnala Nemčijo, Avstralija pa prav tako prepričljivo Argentino.

"Avstralci gojijo 'poletno igro', agresivno v obrambi in hitro v napadu. Veliko mečejo za tri, ogromno se vrti okoli Pattyja Millsa, ki bo kar izziv za nas. Imajo veliko izkušenih igralcev, ki imajo izkušnje z vseh velikih tekmovanj, lige NBA in evrolige. Tudi oni imajo veliko motivacijo, saj do zdaj še nimajo kolajne na olimpijskih igrah," je pred zgodovinskim izzivom dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Po tekmi za tretje mesto bodo organizatorji razglasili najkoristnejšega igralca olimpijskih iger, ki ga izbirajo obiskovalci spletne strani Mednarodne košarkarske zveze (Fiba). Trenutno močno vodi Luka Dončić; zbral je 65-odstotkov glasov. Na drugem mestu je Španec Ricky Rubio (10 %), tretji je Američan Kevin Durant (6 %), sledita pa Avstralec Patty Mills (7 %) in Francoz Nando de Colo (5 %).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .08. 2021 ob  14: 20
Avstralci bojo zmagali.