SKUPNA MOLITEV V PORTOROŽU: Je medreligijski dialog med krščanstvom in islamom mogoč?

Piran

Inštitut za filozofske študije Znanstveno-raziskovalnega središča Koper najavlja mednarodno konferenco Novi filozofski in teološki temelji krščansko-islamskega dialoga, ki bo med 27. in 29. majem v prostorih Kongresnega centra Hotelov Bernardin v Portorožu.

Poudarek konference bo usmerjen na poglobljen filozofsko-teološki razgovor med krščanstvom in islamom. V obliki dialoških predavanj bodo predstavljeni poglobljeni uvidi v možnosti vzajemnega medreligijskega dialoga, ki je v času migrantske krize še kako aktualen. O pomenu slednjega bodo razpravljali nekateri vodilni slovenski in iranski znanstveniki ter drugi ugledni mednarodni strokovnjaki in številni gostje, kot na primer nj. eksc. veleposlanik Islamske republike Iran v Sloveniji Kazen Shafei, koprski nadškof msgr. dr. Jurij Bizjak, generalni tajnik Islamske skupnosti v RS mag. Nevzet Porić ter drugi predstavniki mednarodnih in religijskih ustanov.

Konferenčne razprave bosta nadgradila dva večerna dogodka, in sicer krščansko-muslimanska molitev in glasbeni dogodek duhovne in religijske glasbe

Po besedah dr. Nadje Furlan Štante z Inštituta za filozofske študije ZRS Koper, gre za enega prvih tovrstnih simpozijev na Obali, ki bo združil znanstveni vidik in verske skupnosti.

Konferenco pod vodstvom Inštituta za filozofske študije Znanstveno-raziskovalnega središča Koper soorganizirajo še Iransko združenje za filozofijo religije, Center za primerjalno teologijo in kulturne študije Univerze v Paderbornu, Evropska akademija znanosti in umetnosti v Salzburgu ter Društvo za primerjalno religiologijo.

Konferenca bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, podpirata pa jo tudi Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS in Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske.

Deli novico: