SKRIVNOSTNA SVETOPISEMSKA ZGODBA IZ POKRAJINSKEGA MUZEJA: Kaj je upodobil koprski slikar Francesco Grio?

Koper

Zgodovina koprskega pokrajinskega muzeja je več kot stoletna. V čudoviti palači Belgramoni Tacco hranijo plemiške grbe, slike, orožje, renesančne kipe, starinska glasbila, pa tudi medalje in uniforme obdobja novejše zgodovine. Med mnogimi zanimivimi umetninami na platnu je tudi slika Zgodba o Salomi, s konca 17. stoletja,  še ne dobro poznanega koprskega slikarja Francesca Gria, ki kar kliče po nadaljnji raziskavi.

Grio je upodobil poučen svetopisemski lik Salome, prežet z obsedenostjo zlobnega naklepa in bolestnega poželenja.

In kaj pravi svetopisemska zgodba? V tistem času je bil na oblasti Herod. Njegov brat Filip je bil pred tem mož njegove žene Herodiade. Herod je dal prijeti Janeza Krstnika, ga vkleniti in vreči v ječo, ker mu je govoril, da žene svojega brata ne bi smel imeti. Ker so ljudje Janeza Krstnika imeli za preroka, si ga ni upal umoriti.

Priložnost pa je dobil na praznovanju svojega rojstnega dne. Saloma mu je zaplesala, on pa ji je v zahvalo želel izpolniti kakršnokoli željo. Saloma je na materino prigovarjanje rekla: "Daj mi tukaj na pladnju glavo Janeza Krstnika."

Čeprav je kralja to žalostilo, je ukazal obglaviti Janeza. Njegovo glavo so prinesli na pladnju in jo dali dekletu, ta pa jo je odnesla materi.

Vabimo vas, da o nauku te zgodbe razmišljate ob pogledu na sliko, ki si jo lahko ogledate v veliki dvorani Pokrajinskega muzeja Koper.

Deli novico: