SKORAJ TRI LETA PO TRAGIČNEM VERIŽNEM TRČENJU: Dars bo opremil ograje ob primorski avtocesti z led lučkami

Koper

Delavci Darsa bodo v naslednjih dneh pričeli s postavitvijo 250 rdečih led lučk na jeklene in betonske odbojne ograje v obeh smereh 1,5 kilometra dolgega odseka na primorski avtocesti med Golim vrhom in razcepom Nanos. Kot poročajo Primorske novice, bodo lučke začele utripati ob zmanjšani vidljivosti zaradi megle, ob močnem vetru in v primeru vožnje v nasprotni smeri.

Januarja bodo minila tri leta od najhujšega verižnega trčenja v zgodovini Slovenije, v katerem je na primorski avtocesti med priključkoma Senožeče in Nanos v gosti megli trčilo 56 vozil, pri čemer so umrli štirje ljudje. Dars je zaradi zapletov z birokracijo potreboval skoraj tri leta za namestitev rdečih led lučk na ograje ob tem vremensko najbolj izspostavljenem delu primorske avtoceste.

Lučke bodo postavljene na razdalji 25 metrov in bodo s kablom povezane na izvor električne energije. Avtomatsko se bodo vključile ob zmanjšani vidljivosti na 80 metrov ali manj. Kot je za Primorske novice povedala Nataša Kovše z Darsa, bodo na tem odseku postavili še dve dodatni vremenski postaji, ki bosta zagotavljali točne podatke o hitrosti vetra in vidljivosti. Pred začetkom delovanja bo moral Dars lučke še testirati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
prst u oko |  21 .11. 2018 ob  12: 59
Te led lučke in avtomatika stanejo zanemarljivo malo in bi jih lahko kot prvi v Evropi postavili po vseh avtocestah Slovenije, ki jih je 546,5 km, ne samo tam, na par metrih. Avtoceste se pri nas več ne gradijo, torej lahko razsvetljujejo obstoječe.
Dars |  21 .11. 2018 ob  09: 43
Koncno.
Zvecir se vozis po avtocesti, in se sploh ne vidi ograje.
Cestnino pa znajo kasirati.
To je tako.
Dokler se ne zgodi nesreca, se nic ne naredi.
Zalostno.