SIRENA V NOVI GORICI NAZNANILA PREKLIC NEVARNOSTI: Bomba je deaktivirana, potrebovali so manj kot uro (FOTO, VIDEO)

Kronika

Z odvitjem vžigalnikov so v Novi Gorici onesposobili neeksplodirano letalsko bombo. 30-sekundna sirena je naznanila preklic nevarnosti. Javni del intervencije onesposobitve letalske bombe je tako končan.

Predstavniki pristojnih služb, ki so sodelovale pri današnji intervenciji.

Pirotehnikoma Aljažu Lebanu in Benjaminu Kreševcu je bombo z odvitjem dveh mehanskih vžigalnikov uspelo onesposobiti že v prvi fazi. V nasprotnem primeru bi onesposobitev bombe nadaljevali z odpiranjem bombe na daljavo, pri tem bi lahko bomba zagorela ali celo eksplodirala.

Pirotehnika Benjamin Kreševec in Aljaž Leban

Zato so že v jutranjih urah evakuirali prebivalce na slovenski in italijanski strani državne meje, ki živijo v neposredni bližini najdišča bombe pri železniški postaji. V zbirnem centru, ki so ga organizirali v občinski stavbi v centru Nove Gorice, se je sicer zbralo okrog deset prebivalcev, ki so se zaradi bližine najdišča morali umakniti.

Začelo se je. V Novi Gorici odstranjujejo letalsko bombo. Tako je potekala evakuacija prebivalcev. Video: Regijski štab civilne zaščite, Ervin Čurlič

Posted by Regional on Sunday, July 23, 2023

Za organizacijo deaktivacije bombe in predvsem evakuacije so bile zadolžene vse službe, ki se ob tovrstnih dogodkih aktivirajo. Na območju evakuacije v 400-metrskem pasu sicer živi na slovenski strani okrog 1100 ljudi. Na italijanski strani državne meje so vzpostavili 600-metrski pas za evakuacijo, ki zajema okrog 2200 prebivalcev.

"Zdaj smo si nekoliko oddahnili, saj je v takih trenutkih vedno nekoliko napetosti," je v izjavi po zaključku interventne akcije dejal novogoriški župan Samo Turel. "Iskrene čestitke fantoma enote za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), ki sta nekako po načrtu uspela odstraniti oba vžigalnika iz te letalske bombe. Tako da nevarnost je mimo, krajani se lahko vrnejo na svoje domove," je pomiril župan.

Od leve proti desni: goriški župan Rodolfo Ziberna, goriški prefekt Raffaele Ricciardi, novogoriški župan Samo Turel

Skupno je v akciji sodelovalo nekaj več kot 150 ljudi iz različnih služb, ki so poskrbeli za zapore cest in območja ter tudi pregledali območje. "Vse je potekalo gladko in tudi ta akcija je sedaj zaključena," je še dejal Turel v prvem odzivu.

Ob 10. uri je zvok sirene v Novi Gorici naznanil začetek akcije onesposobitve bombe na obeh straneh meje. ????: Regijski štab civilne zaščite, Ervin Čurlič

Posted by Regional on Sunday, July 23, 2023

Bombo so našli v ponedeljek ob izvajanju gradbenih del za ureditev kanalizacije na tem območju. Ob kopanju je bager zadel ob bombo in jo ob tem nekoliko poškodoval. Zato je velika sreča že to, da ob tem ni prišlo do katastrofe, je bil jasen novogoriški župan.

Najdena 250-kilogramska bomba je angleške izdelave in izvira iz časa druge svetovne vojne. Ker je bilo območje železniške postaje in železniške proge večkrat bombardirano tik pred koncem druge svetovne vojne, se lahko zgodi, da bodo tam našli še kakšno neeksplodirano bombo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  23 .07. 2023 ob  14: 56
-1
Pohvala tem fantom za opravljeno delo.
Srečno še naprej