Orkanski veter biča Škotsko in druge dele severne Evrope

Kronika

Škotsko in druge dele severne Evrope je danes zajelo obsežno neurje z obilnimi padavinami in z orkanskim vetrom, ki so ga meteorologi že poimenovali orkan Xaver. Okoli 25.000 ljudi na Škotskem je ostalo brez elektrike, številne ceste so zaprte, prekinjena sta železniški in letalski promet. Razmere so zahtevale tudi najmanj eno smrtno žrtev.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, veter na severu Škotske dosega hitrosti tudi čez 200 kilometrov na uro in povzroča ogromne težave v prometu. Vlaki so obstali, prav tako so morali odpovedati več letov iz Glasgowa, Edinburgha in Aberdeena. Policija je tudi pozvala ljudi, naj se ne odpravljajo na pot.

Razmere zahtevale eno žrtev

Razmere so po do zdaj znanih podatkih zahtevale najmanj eno smrtno žrtev. Sunek vetra je prevrnil tovornjak, voznik pa se je pri tem smrtno ponesrečil. Še vsaj dve osebi sta bili ranjeni zaradi padca dreves.

Veter s hitrostjo 228 km

Na severu Škotske pri kraju Inverness so meteorologi v višavju namerili sunek vetra s hitrostjo 228 kilometrov na uro. V dolinah je veter nekoliko šibkejši, vendar še vedno piha s hitrostjo okoli 100 do 130 kilometrov na uro, dodaja britanska meteorološka služba.

Vremenoslovci pa opozarjajo, da najhujše šele prihaja, predvsem z velikim plimnim valom, ki ga nosi neurje s sabo z morja. Opozorili so pred zelo verjetnimi poplavami na nižje ležečih območjih na vzhodu Velike Britanije.

Orkan se premika protu vzhodu

Orkan Xaver, ki se je oblikoval nad Grenlandijo, se premika proti vzhodu in s strahom ga pričakujejo na Nizozemskem, Danskem, jugu Švedske in severu Nemčije, kjer veter že presega hitrosti 100 kilometrov na uro, do večera pa naj bi se okrepil celo do 160 kilometrov na uro, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na letališču v Hamburgu so zaradi vetra že odpovedali najmanj 20 poletov, verjetno pa jih bodo čez dan še več. Podobno je tudi na amsterdamskem letališču, kjer so odpovedali že 84 letov. Otežen je tudi železniški in ladijski promet, še poročajo lokalni mediji.

Deli novico: