SESTALA STA SE SLOVENSKI IN HRVAŠKI NOTRANJI MINISTER: Kako je zdaj s prehajanjem meje?

Slovenija

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, a upoštevajoč zdravstvene razmere. Potrdila sta, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa predložiti svoje kontaktne podatke.

Ministra sta se najprej srečala na ormoškem mejnem prehodu, nato pa opravila pogovor v poslopju Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož.

"V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes," je pojasnil Božinović.

Morajo pa vsi hrvaškim oblastem predati svoje kontakte, da lahko v primeru izbruha novega žarišča covida-19 ustrezno in hitro ukrepajo. V ta namen na Hrvaškem razvijajo aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod. "To je pravzaprav tehnična rešitev, da bi lahko slovenski državljani te podatke oddali, še preden se odpravijo na pot, in tako prehajali brez zadrževanja," je dejal hrvaški notranji minister.

Po njegovih besedah bodo to rešitev predstavili predstavniki obeh policij, ki se bodo sestali predvidoma v sredo. "Z ministrom sva se dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dorekli način prehoda meje in verjamem, da bo z možnostjo vnaprejšnje najave slovenskih državljanov, ki bodo sporočali, kam gredo, kdaj gredo in kje bodo bivali, ta prehod v naslednjih dneh bistveno hitrejši," je dodal Hojs.

Se bodo odprli dodatni mejni prehodi?

O morebitnem odpiranju dodatnih mejnih prehodov s Hrvaško trenutno po besedah ministra Hojsa ne razmišljajo. "Ni spremembe v kontrolnih točkah oziroma mednarodnih mejnih prehodih, kjer ljudje lahko prehajajo slovensko-hrvaško mejo. Torej gre za točke, ki so že sedaj odprte in ti mejni prehodi so tudi tisti, ki so za tranzit Slovencev praktično najbolj pomembni," je povedal.

Pojasnil je, da so v dogovorih za sproščanje omejitev na meji tudi z drugimi sosednjimi državami. "Tukaj je velik interes vsaj z našega vidika podobno odprtje z Avstrijo. Imam indice, da bodo Avstrijci - ne glede na to da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki - podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili," je povedal.

Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje mej na druge strani sredi junija. "Torej je še kar nekaj časa, da take dogovore sklenemo," je dejal.

Današnje srečanje sta oba ministra označila za konstruktivno. "Predvsem pa upam, da bo pomagalo k temu, da bodo slovenski državljani v naslednjih dneh, naslednjih tednih lahko kar se da prosto prestopali slovensko - hrvaško mejo," je povedal Hojs.

Vsi postopki izključno zaradi virusa

Hrvaški kolega mu je pojasnil, da so vsi postopki, ki jih izvajajo na meji, izključno zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa. "Ravno zaradi tega se je v teh dneh vzpostavil kontrolni režim, kjer se s strani hrvaške policije zahteva vsaj naslov ali kontaktna številka," je povedal Hojs.

Zadovoljivi razlogi za vstop na Hrvaško so po besedah Božinovića lahko osebne ali gospodarske narave, torej da imajo tam svojce, nepremičnino ali rezervacijo v turistični namestitvi. Kot je bilo razumeti, za to ne potrebujejo kakšnega potrdila.

Ali pristojni organi na meji to že upoštevajo, ni jasno. Na pojasnila hrvaške policije STA še čaka. Na spletnih straneh Hrvaškega avtokluba (HAK) še vedno piše, da lahko državljani EU vstopajo na Hrvaško, "če imajo utemeljen razlog (gospodarske aktivnosti, poslovni sestanki, v prihodnosti turisti...)".

Tudi govorec slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin je danes na Twitterju zapisal, da Hrvaška "za sedaj sprošča prehod meje za lastnike nepremičnin, plovil, turizem na splošno v večjem obsegu bo sledil, ko Slovenija in Hrvaška dosežeta dogovor".

Po besedah hrvaškega ministra je od petka zvečer do danes do 6. ure zjutraj vstopilo v Hrvaško okoli 2000 slovenskih državljanov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija