ŠEMPETRSKA BOLNIŠNICA PRIPRAVLJA NOVO ŠIRITEV: Za covid bolnike 35 postelj in štiri intenzivne enote (FOTO)

Slovenija

V šempetrski bolnišnici je trenutno hospitaliziranih 19 bolnikov s covidom-19, eden od njih potrebuje intenzivno zdravljenje. To mesto so uredili znotraj obstoječega oddelka za covid-19, bolnišnica pa pripravlja novo širitev, je včeraj povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

"Po načrtu bomo zagotovili 35 postelj in štiri intenzivne enote. Pričakujemo, da nam bo to uspelo še v tem tednu," je povedala Savnik Winklerjeva.

Ob povečevanju potreb bodo oddelek za covid-19 širili v skladu z načrtom, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje, ko naj bi vsaka bolnišnica zagotovila 20 odstotkov posteljnih kapacitet za bolnike s covidom-19.

"Ta številka je za našo ustanovo sicer precej visoka glede na razpoložljiv kader in medicinsko opremo, ki je žal nimamo v takem obsegu," je opozorila strokovna direktorica bolnišnice.

Med hospitaliziranimi bolniki imajo na internističnem oddelku tri akutno bolne, okužene z novim koronavirusom. Te so osamili od ostalih in po potrditvi bolezni premestili na oddelek za covid-19.

V šempetrski bolnišnici so začeli tudi akcijo zbiranja sredstev v lokalnem okolju za nakup nujne opreme za zdravljenje bolnikov s covidom-19. Za nabavo večje opreme so že začeli postopke, nakup bo financiralo ministrstvo.

Za zdravljenje tako velikega števila bolnikov z okužbo pa potrebujejo tudi manjšo medicinsko opremo, za nabavo katere pa naprošajo gospodarstvo in individualne donatorje, da prispevajo denarna sredstva. Nekateri so se že odzvali, je povedala Savnik Winklerjeva.

Ob poslabšanju epidemiološke slike v regiji je prišlo do manjšega izpada strokovnega kadra tudi v šempetrski bolnišnici. Okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi zaenkrat še ni veliko, v skoraj 1000-članskem kolektivu jih je okoli 20.

Kljub temu so iz bolnišnice pozvali sosednje zdravstvene domove, upokojene strokovne delavce ter študente s področja zdravstva za pomoč pri njihovem delu. "Bližnja zdravstvena domova iz Nove Gorice in Ajdovščine sta se že odzvala in nam bosta zagotovila pomoč, nenehno smo v stiku z direktorjema," je dejala Savnik Winklerjeva.

Število ambulantnih pregledov v bolnišnici je v tem tednu zaradi šolskih počitnic manjše kot običajno, v prihodnjem tednu pa bodo morali zmanjševati obseg dela.

"Predstojniki oddelkov že pripravljajo nove razporede ambulantnega dela, ohranili bomo le storitve po stopnji nujnosti nujno in zelo hitro ter tam, kjer nam bo ostalo še dovolj kadra. Prioriteta je organizacija dela za obvladovanje bolezni covid-19," je zaključila strokovna direktorica šempetrske bolnišnice.

Župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič je včeraj popoldan skupaj s podžupanjo Damjano Pavlica in mestno svetnico Vido Škrlj na povabilo vodstva šempetrske bolnišnice obiskal tamkajšnji oddelek za bolnike s covidom-19. Želel se je seznaniti s trenutnim stanjem na oddelku, kako zaposleni delujejo ter kakšno pomoč potrebujejo, da bi čim bolj olajšali samo zdravljenje bolnikov ter organizirali čim bolj učinkovito delovanje oddelka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija