SEDMI PROTIKORONSKI ZAKON ČEZ ZADNJI STOPNIČKI DO UVELJAVITVE: Najbolj razburja možnost odpovedi delovnega razmerja brez navedenega razloga

Slovenija

DZ je sklenil, da razpis zakonodajnega referenduma o sedmem protikoronskem zakonu ni dopusten, pred tem se je državni svet odrekel možnosti izglasovanja odložilnega veta. Zakonu so nasprotovali poslanci dela opozicije, saj da vsebuje določbe, ki s tem niso povezane. V zakonu najbolj razburja poseg v zakon o delovnih razmerjih.

DZ je zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 sprejel v torek pozno zvečer. Danes so poslanci s 50 glasovi za in 16 proti odločili, da ga ni mogoče izpodbijati na referendumu. S tem se zagotavlja pravna podlaga, da bo mogoče zakon hitreje uveljaviti.

Sklepu so nasprotovali v poslanskih skupinah LMŠ, Levica in SAB. Kot so opozarjali, zakon pod krinko interventne zakonodaje vsebuje ukrepe, ki so trajne narave in z reševanjem koronske krize nimajo nobene povezave. Kritični so bili tudi v SD, a niso glasovali proti. Želijo namreč, da se koristni ukrepi čim prej uveljavijo.

Poslanci koalicije so naštevali še druge določbe zakona, ki prinaša za 550 milijonov evrov pomoči gospodarstvu in posameznikom, med njimi dodatek za zaposlene s plačami do dvakratnika minimalne plače, nadomestilo stroškov za izvajalce prevozov, denarno nadomestilo zaradi izgube zaposlitve, solidarnostni dodatek za otroke, študente in družine, tudi pomoč gasilcem.

Zakon med drugim določa, da bo lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe ali v starosti 65 let in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe, odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Pri tem bo imel delavec pravico do odpravnine.

Do določb o upokojevanju starejših delavcev so zelo kritični sindikati. Po mnenju reprezentativnih sindikalnih central so te nedopustne in predstavljajo očitno zlorabo interventne zakonodaje. Ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja so pozvali k odstopu, napovedali so razmislek o vložitvi ustavne presoje in nekatere druge ukrepe.

Na ministrstvu za delo po poudarili, da pri tem ukrepu ne gre za prisilno upokojevanje, kot je bil zmotno poimenovan v javnosti. Zaposleni, ki izpolnjujejo pogoje, a so na svojem delovnem mestu nepogrešljivi za delodajalca, bodo s soglasjem delodajalca lahko še naprej ostali v delovnem razmerju, so zatrdili.

Podobno so ocenili v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Očitki, da bodo določbe o upokojevanju starejših delavcev povzročile množična odpuščanja, so neutemeljeni in zmotni, je prepričana generalna direktorica GZS Sonja Šmuc. Ukrep po eni strani omogoča socialno varnost tistim, ki so izpolnili pogoje za upokojitev, po drugi strani pa priznava tudi pravice delodajalcem, da lahko "sestavljajo svoje ekipe, ko so neke socialne pravice že dosežene".

V Obrtno-podjetniški zbornici (OZS), ki pozdravlja številne rešitve v sedmem protikoronskem zakonu, so vlado danes sicer pozvali, naj takoj po novem letu znova odpre vse obrtne in storitvene dejavnosti. "Obrtniki in podjetniki nam vsak dan sporočajo, da si bolj kot ukrepe pomoči želijo spet delati," je zapisal predsednik OZS Branko Meh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija