SEDEMDNEVNO POVPREČJE PRECEJ POSKOČILO: Obalno-kraška regija še vedno najboljša

Slovenija

V Sloveniji so v torek ob opravljenih 4750 PCR testih potrdili 929 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. V bolnišnicah se zdravi 560 covidnih bolnikov, od tega na oddelkih za intenzivno terapijo 141. V torek je v bolnišnicah umrlo šest covidnih bolnikov.

Opravili so tudi 24.855 hitrih antigenskih testov. Delež pozitivnih PCR testov pa je znašal 19,6 odstotka, kar je primerljivo s podatki izpred tedna dni, je navedla Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco o razmerah glede covida-19.

Direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija je danes sicer tvitnil, da so se dobrih osem dni od množičnih protestov in spodbujanja k neupoštevanju ukrepov številke občutno poslabšale. Pred enim tednom, na praznični dan boja proti okupatorju, so potrdili 403 primere okužbe, a so opravili tudi občutno manj PCR testov, in sicer 2008. Delež pozitivnih je tako znašal 20,1 odstotka.

Kot je povedala, v bolnišnicah zdravijo 24 covidnih bolnikov manj kot dan prej, na intenzivni terapiji pa sta dva manj. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana po njenih navedbah zdravijo 168 covidnih bolnikov, od tega jih 47 potrebuje intenzivno zdravljenje.

Maja Bratuša

Skupaj so v torek v bolnišnice sprejeli 45 covidnih bolnikov, odpustili pa 63, je dejala Bratuša. Ugotavljala je, da se je trend zasedenosti postelj v bolnišnicah obrnil nekoliko navzdol. Tudi torek pa žal ni minil brez smrti, saj je v bolnišnicah umrlo šest bolnikov s covidom-19.

Kot je še pojasnila, sedemdnevno povprečje okužb še vedno ostaja nad kriterijem, določenim za prehod v rumeno fazo, in je precej višje, kot je bilo v zadnjih dneh. Po danes objavljenih podatkih znaša 750, dan prej je bilo 675. Meja za prehod v rumeno fazo je postavljena pri 600.

Tudi drugi kriterij sproščanja ukrepov, zasedenost bolnišničnih postelj, še ni dosežen, saj je meja določena pri 500 zasedenih posteljah, danes pa v bolnišnicah zdravijo 560 obolelih za covid-19.

Najvišjo 14-dnevno in 7-dnevno pojavnost okužb z novim koronavirusom ima še vedno primorsko-notranjska regija, najnižjo pa obalno-kraška.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 9557 aktivnih primerov okužbe. Doslej so sicer skupno potrdili 243.721 okužb z novim koronavirusom.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 pa je bilo doslej skupno hospitaliziranih 17.206 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija