SE STRINJATE, DA BI DRŽAVA MORALA VRNITI DEL KUPNINE ZA VINJETE? To predlaga predsednica koprske SD, Natalija Gulič!

Slovenija

Na predlog predsednice občinske organizacije SD Koper, Natalije Gulič, je bilo na vlado naslovljeno poslansko vprašanje in pobuda glede avtocestnih vinjet. Dejstvo je namreč, da jih vozniki v lanskem letu zaradi epidemioloških ukrepov niso prav veliko koristili in tudi letošnje leto se je pričelo z omejitvami javnega življenja. Vinjete pa so obvezne in v prodaji po enaki ceni. V SD predlagajo, da se kupcem vinjet vrne sorazmerni del kupnine, vračilo kupnine pa izvede kot poračun pri nakupu vinjete za leto 2022.

"V letu 2020 smo plačali vinjeto po polni ceni in se vozili dobre tri mesece. Pobudo smo sicer podali že v lanskem letu in pričakovali, da bo ministrstvo naš predlog upoštevalo in znižalo ceno. To je najmanj, kar lahko naredijo," pravi pobudnica predloga Guličeva in dodaja:

"Idej, kako olajšati zadevo, je ogromno."

Na pobudo Guličeve sta poslansko vprašanje na vlado vložila primorska poslanka Meira Hot in Dejan Židan.

Kot so zapisali, se je zaradi strogih omejitev gibanja močno zmanjšal promet na naših cestah, posebej na avtocestah. Že lani so predlagali, da se veljavnost vinjet podaljša, a je bil predlog zmeraj znova zavrnjen.

Za primer so navedli potrošnika, ki kupi blago z napako. Od prodajalca ima pravico zahtevati, da napako odpravi ali izdelek zamenja z novim oziroma vrne kupnino ali del kupnine sorazmerno z napako. Ob tem se sklicujejo na Zakon o varstvu potrošnikov, ki v 37. členu opredeljuje, kdaj gre za stvarno napako.

Ker se je uporabna vrednost letnih vinjet zaradi omejitev gibanja na občine oziroma regije močno zmanjšala, vlado oziroma resorno ministrstvo sprašujejo, koliko je bilo prometa po slovenskih avtocestah v lanskem letu po posameznih mesec v primerjavi z letom 2019.

Vladi predlagajo, da pripravi model izračuna, po katerem bo kupcem vinjet za leti 2020 in 2021 vrnjen sorazmerni del kupnine, vračilo kupnine pa poravnano pri nakupu vinjet za prihodnje leto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  13 .02. 2021 ob  11: 00
Seveda se strinjamo, kdo se ne bi!
Naše strinjanje zajema tudi zavedanje, da gospa Natalija Gulič na prozoren način išče naklonjenost zase in za svojo stranko!
Ankarančan |  13 .02. 2021 ob  08: 02
Populizem!
Nisemlevi |  12 .02. 2021 ob  21: 22
14
Ne samo vinjeto, tudi nadomestilo za uporabo cest bi morali razpoloviti.
Cazzimperio  |  12 .02. 2021 ob  17: 06
Se strinjamo, da država vrne del stroškov vinjete, lahko vrnejo tudi zemljišča in hiše, ki so bile ukradene. Lp
primorec |  12 .02. 2021 ob  16: 54
Pravilno!!!
Kdaj pa bo dana pobuda, da komunalci (Marjetica) vrnejo del za letni abonma parkiranja. Lansko leto približno 5 mesecev brezplačnega parkiranja.
vseved |  12 .02. 2021 ob  15: 27
Vinjeto rabiš tudi od Škofij do Kopra. Gospa svira ku..cu kot tisti njen kolega parketar.
Istriano |  12 .02. 2021 ob  14: 39
Upokojenci in ostali ves čas dobivajo neke dodatke kot, da je življenje v času Corona virusa dražje, v resnici so šle nekatere cene celo dol, ker trgovci manj prodajajo. Lahko bi tudi ostali kaj dobili. Na primer znižanje cene za vinjete.