ŠE PRED POLETJEM: Koprska občina znova s participativnim proračunom (VIDEO)

Koper

Mestna občina Koper bo še pred poletjem začela izvajati nov participativni proračun, ki bo veljal za proračunski leti 2021 in 2022. Občani bodo imeli možnost podati svoje predloge in zamisli, v okviru glasovanja pa odločati o načinu razporejanja in porabe dela proračunskega denarja. Za ta namen so v naslednjih dveh letih predvideli 960.000 evrov.

Zbiranje predlogov bo potekalo od ponedeljka, 22. junija, do vključno 13. julija opolnoči. Tudi letos bodo predlagani projekti uvrščeni v šest območij participativnega proračuna. Takšna razdelitev namreč omogoča enakomernejšo porazdelitev projektov in upoštevanje krajevnih skupnosti, ki imajo večje razlike v potrebah in gostoti poseljenosti. Obenem podeželskim območjem dajejo večji poudarek tudi s porazdelitvijo kvote razpoložljivih sredstev, so v sporočilu za javnost navedli na mestni občini.

Za uresničitev projektov bo občina letno namenila 480.000 evrov, ki jih bo enakomerno - po 80.000 evrov za vsako - razdelila po posameznih območjih izvajanja projekta.

Predlagam – odločam/Propongo – decido

V ponedeljek začenjamo s participativnim proračunom Mestne občine Koper za leti 2021-2022. #predlagamodločam #participativni #MOK https://www.koper.si/sl/participativni-proracun-mestne-obcine-koper-za-leti-2021-in-2022/

Objavil/a Aleš Bržan dne Četrtek, 18. junij 2020

Hkrati z zbiranjem predlogov bo občina na vseh šestih območjih organizirala delavnice z javnimi predstavitvami in razpravami občanov ter izobraževanja, kako pripraviti projektne predloge. Vzpostavila bo tudi začasne projektne pisarne, kjer bodo občani dobili vse potrebne informacije in pomoč pri pripravi predlogov ter izpolnitvi prijavnega obrazca. Občani se bodo lahko udeležili katerekoli delavnice oz. obiskali katerokoli projektno pisarno, ne glede na območje izvajanja participativnega proračuna.

Prva delavnica bo na vrsti že prihodnji ponedeljek v Gabrovici, do vključno 9. julija pa jih bo sledilo še pet.

Občani s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, ki bodo do dneva oddaje projektnega predloga dopolnili 15 let, bodo lahko predloge oddali po pošti na naslov Mestna občina Koper, Verdijeva 10, 6000 Koper, prek elektronske pošte na predlagam-odlocam@koper.si, pa tudi na spletni strani www.predlagam-odlocam.koper.si ali osebno v vložišču Mestne občine Koper oziroma na sedežu krajevne skupnosti, in sicer prek posebnega obrazca.

Vse pravočasno oddane projektne predloge bo preučila komisija za participativni proračun v sodelovanju s strokovnimi službami občine in jih dala na glasovanje. To bo potekalo od 14. do 21. septembra na povezavi predlagam-odlocam.koper.si in osebno na vložišču mestne občine ali na sedežu krajevnih skupnosti ob terminih, ki jih bodo naknadno objavili.

Na podlagi prejetih glasov bo komisija oblikovala prednostni seznam projektnih predlogov, ki bodo javno objavljeni in do višine razpoložljivih sredstev za posamezno območje participativnega proračuna uvrščeni v predlog proračuna za leti 2021 in 2022, so še navedli na koprski občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija