SE ODPRAVLJATE ČEZ MEJO? Italija uvedla nova pravila glede uporabe radarjev na cestah

Svet

Italijanske oblasti so v torek v uradnem listu objavile nove predpise za uporabo radarjev. Ti med drugim določajo najkrajšo možno razdaljo med posameznimi napravami, radarjev pa ne bo mogoče postavljati na cestah, kjer je omejitev hitrosti nižja od 50 kilometrov na uro. Občine imajo eno leto časa, da postavitev radarjev prilagodijo novim pravilom.

Kot je danes na omrežju X pojasnil italijanski minister za promet Matteo Salvini, je namen radarjev zagotavljanje varnosti in preprečevanje nesreč, a se jih po njegovem mnenju prepogosto izkorišča za zaslužek in nadlegovanje državljanov.

Novi predpisi omejujejo rabo radarjev, saj določajo najkrajšo možno razdaljo med radarji, opozorila o meritvah hitrosti pa bodo morala biti postavljena vsaj en kilometer vnaprej. Prav tako radarjev ne bo mogoče postaviti na cestah, kjer je omejitev hitrosti nižja od 50 kilometrov na uro. Lokalne oblasti imajo eno leto časa, da postavitev radarjev prilagodijo novim predpisom.

Po oceni organizacije za zaščito potrošnikov Codacons je na italijanskih cestah trenutno nameščenih približno 11.300 radarjev, kar je več kot v kateri koli drugi državi v Evropi. Nova pravila pa bodo po mnenju organizacije rešila voznike pred poplavo kazni in preprečila izkoriščanje radarjev za zaslužek s strani italijanskih občin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija