ŠE DALEČ OD SANACIJE: Koliko nafte, ki je iztekla iz izolskega Delfina, je še vedno v zemlji?

Izola

Čeprav v izolskem hotelu Delfin ocenjujejo, da je sanacijski program po razlitju 30.000 litrov kurilnega olja iz njihovega rezervoarja učinkovit, nihče natančno ne ve, koliko izlite nafte se še nahaja v globinah zemlje, kjer se lahko ponovno mobilizira v primeru večjih padavin. Na Arsu upajo, da bodo k zmanjšanju teh količin prispevali tudi procesi naravne razgradnje.

Kje se izlita nafta, ki je decembra 2022 iztekla iz hotela Delfin, dejansko nahaja, so skušali določiti na podlagi vrtin, vendar pa, koliko razlite nafte je bilo doslej izčrpane, ni mogoče zanesljivo vedeti; po nekaterih ocenah se večja količina še vedno zadržuje v zemlji. Se pa po zagotovilih Agencije RS za okolje (ARSO) te količine zmanjšujejo.

Kot navajajo, jim hotel Delfin mesečno posreduje količine izčrpanega naftnega derivata in zaoljenih vod. "Po zadnjih podatkih je bilo od maja 2023 izčrpano 5.200 litrov kurilnega olja, 11.900 litrov zaoljenih vod in 950 litrov mešanice kurilnega olja in zaoljenih vod. Vsega skupaj je bilo od izlitja izčrpanih in odpeljanih 36.000 litrov zaoljenih vod. V tej količini niso upoštevane količine, ki so bile odstranjene v akvatoriju marine," pojasnjujejo na  Arso.

Glede na to, da so izčrpane količine nafte relativno majhne v primerjavi s količino ob razlitju, se potrjujejo ocene, da je nafta odtekla v globje plasti zemlje, sploh glede na kraški teren. "V primeru, da so v bližini izlitja prisotne razpoke v kraškem terenu, bi lahko prišlo do zatekanja v globine," potrjujejo na Arso. "Ta del naftnega derivata bi se potencialno lahko mobiliziral ob specifičnih hidroloških pogojih."

Ob tem pa poudarjajo, da so se v več kot enem letu od razlitja zvrstile različne meteorološke in hidrološke razmere, "poleg tega je tudi morebitno ujeto kurilno olje v morebitnih razpokah podvrženo razpadu".

V izolski marini so medtem preventivno še vedno postavljene baraže, ki preprečujejo širjenje oljnih madežev v akvatorij. Kakšna je potencialna nevarnosti ponovnega razlivanja nafte v morje v primeru večjih padavin, za zdaj ostaja uganka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija