ŠAVRINKA, SREČNO! Mrakova in Macarolova krstili novo jadrnico (FOTO)

Piran

Najboljši slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta danes v Portorožu z imenom Šavrinka krstili novo jadrnico olimpijskega dvoseda 470, ki ju bo popeljala na olimpijske igre na Japonsko. Pred tem ju čaka še evropsko prvenstvo v razredu 470, med 30. aprilom in 7. Majem, v portugalski Vilamouri.

Mrakova in Macarolova sta svetovno prvenstvo pred nekaj tedni zaključili na 15. mestu. Tekmovali sta z jadrnico novozelandskega proizvajalca, z novo jadrnico pa se vračata k nemškemu proizvajalcu Ziegelmayer. Gre za sodobnejšo verzijo tiste, s katero sta jadrali na prejšnji olimpijadi v Riu de Janeiru, ki sta jo zaključili na 6. mestu.

Možnost za novo jadrnico se je odprla zaradi prestavljenih olimpijskih iger, določitev pa je padla v zimskih mesecih, ko sta trenirali na Siciliji: 

"Najprej sva morali preveriti, ali je dobava možna, saj so čakalne dobe tudi do šest mesecev in če je ne bi mogli dobiti v določenem času, bi bilo prepozno. Pri proizvajalcu so nama šli na roko in dobili sva jo prejšnji teden, sedaj pa imava še dovolj časa, da jo lahko preizkusiva," je povedala krmarka Tina Mrak.

Izbrana jadrnica jima, kot pravi Mrakova, ustreza zaradi nastavitev, ki sta jih že vajeni, z njo pa si želita predvsem povrniti občutke, ki sta jih imeli na olimpijskih igrah v Riu:

"Od nove jadrnice pričakujeva to, da veva, kakšna je, saj sva bili na njo res zelo dobro navajeni. Da zaupava, da je hitra in lahko odmisliva vse ostalo, tako da sva lahko z mislimi samo na regatnem polju."

Krstna botra nove jadrnice je bila dolgoletna prijateljica obeh naših najboljših jadralk, Špela Kovačič Rožaj, ki jima je zaželela srečo in na trup vitke lepotice razreda 470 izpisala izbrano ime: Šavrinka. Glede izbire imena Macarolova pravi, da sta želeli nekaj "njunega":

"Želeli sva nekaj tipičnega, lokalnega. Vemo, da je Istra najboljša. Šavrinke so bile delavne in vztrajne ženske, kot sva tudi jaz in Tina. Upam, da nama bo ta najina delavnost in vztrajnost pripeljala najboljši rezultat."

V maju planirata udeležbo na evropskem prvenstvu na Portugalskem, junija pa je predvidena regata svetovnega pokala na Japonskem, ki bo zadnji test pred olimpijskimi igrami, vendar še ni potrjena. Prav zaradi negotovosti se bosta o tem, s katero jadrnico bosta nastopili na evropskem prvenstvu in kdaj bosta novo jadrnico poslali na Japonsko, odločili v prihodnjih tednih. 

V Enoshimi pa ju sicer že vse od svetovnega prvenstva konec leta 2019 čaka prejšnja jadrnica, Fujin Korin, kar v Japonščini pomeni bog vetra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  22 .03. 2021 ob  21: 20
Vso srečo našima jadralkama!!!!