SAVA PREVZELA HOTELE BERNARDIN: Vlada ustavila prodajo Istrabenzovih hotelov

Piran

Družba Sava je minuli teden svoj delež v Hotelih Bernardin povečala s 45,45 odstotka na 55,77 odstotka, so danes objavili Hoteli Bernardin. Prevzem družbe je korak v državni konsolidaciji turističnih družb. 

Sava ima od 13. februarja v Hotelih Bernardin 55,77-odstotni delež oz. 8.933.530 glasovalnih pravic, še kaže današnja objava. Sava je postopke za prevzem družbe, ki ima na Obali v lasti šest hotelov, tri sklope apartmajev in kamp, začela lani. Lastniki so jo za ta namen dokapitalizirali za 4,7 milijona evrov, skupščina je nato decembra potrdila dokapitalizacijo še za 2,7 milijona evrov. 

"Dokapitalizacija, katere namen je povečevanje lastniškega deleža v družbi Hoteli Bernardin, je v sklepni fazi. Aktivnosti, povezane s povečevanjem lastniškega deleža v tej družbi, pa še potekajo, zato jih ne moremo komentirati," so povedali v Savi.

Sava je sredi februarja dobila kupnino za prodajo delnic Gorenjske banke, kar ji je že pred leti naložila Banke Slovenije. To je uresničila s poslom s srbsko banko AIK, ki ji prodala 37,7-odstotni delež v Gorenjski banki, za katerega je iztržila 43,5 milijona evrov.

Sava je v prevzemni ponudbi za delnice Hotelov Bernardin, ki jo je jeseni objavila skupaj z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), Zavarovalnico Triglav in Kapitalsko družbo (Kad), pridobila dodatnih 7,61 odstotka delnic in svoj delež povečala na 45,39 odstotka. DUTB ima 35,3-odstotni, Zavarovalnica Triglav 3,4-odstotni, Kad pa 0,02-odstotni delež Hotelov Bernardin. Povečevanje lastniškega deleža v družbi Hoteli Bernardin za Savo predstavlja nadaljevanje konsolidacije turističnih naložb, kar je skladno tudi z uresničevanjem strategije trajnostne rasti slovenskega turizma, so ob decembrski skupščini zapisali v Savi.

Ta strategija predvideva lastniško in upravljalsko konsolidacijo pomembnih turističnih družb. Vlada je enega od korakov k državnemu turističnemu holdingu naredila minuli teden, ko je kot skupščina DUTB tej naročila, da mora zaseči delnice družbe Istrabenz Turizem, s katerimi ima zavarovane terjatve do holdinga Istrabenz. S tem je ustavila prodajo Istrabenz Turizma, ki ima v lasti šest hotelov na Obali. Delnice Istrabenz Turizma bodo prenesli na novoustanovljeno namensko družbo.

Kakšna bo končna podoba turističnega holdinga in koliko bo državo stala lastniška konsolidacija lastništvo podjetij je razdeljeno med različne državne lastnike in nekatere zasebne zaenkrat uradno ni znano. Časnik Delo je poročal, da bodo v holdingu družbe Sava Turizem, Hoteli Bernardin, Hit, Thermana, Terme Olimia, Adria turistično podjetje in Unitur. Družbe naj bi upravljal SDH, ki naj bi ga dokapitalizirali za okoli 90 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija