ŠAREC NAPOVEDAL USTAVNO OBTOŽBO JANŠE: "Gre za direktno oškodovanje državljanov"

Slovenija

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v današnji izjavi za medije napovedal ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše, ker država decembra lani v drugem krogu nabave ni naročila cepiva BioNTecha in Pfizerja. Gre za neposredno odškodovanje državljanov in za kršenje ustave v delu, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva, je dejal.

V LMŠ se po Šarčevih besedah sprašujejo, ali je šlo pri tem, da nismo naročili nobenega odmerka cepiva, "za špekulacije s cenami", saj je znano, da je cepivo BioNTecha in Pfizerja dražje, "ali pa se želi podaljševati epidemijo v nedogled". "Gre za direktno oškodovanje državljanov, gre tudi za kršenje 51. člena ustave, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva, zato bomo v LMŠ uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo, da se potegnemo za pravice državljanov," je dejal.

Strategijo cepljenja je označil za neučinkovito, Janši pa poočital, da krivce za to išče povsod drugje, le tam ne, kjer bi jo moral. Ustavno obtožbo zoper predsednika vlade lahko v DZ vloži najmanj 10 poslancev. Šarec verjame, da bodo v celotni opoziciji pri tem enotni "in da se bo v DZ pokazalo, komu je mar za državljane in komu ne".

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer danes za STA dejal, da jeseni ni bil seznanjen, da bi lahko Slovenija naročila dodatne količine cepiva Pfizerja in BioNTecha. O naročilih je namreč odločala takratna komisija pri ministrstvu za zdravje, ki je tudi pripravila strategijo cepljenja. Komisija se je po Gantarjevih navedbah očitno takrat odločila, da dodatnih količin omenjenega cepiva ne nabavi, ker so pričakovali, da bo prej odobreno cepivo AstraZenece.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nebraska |  17 .03. 2021 ob  19: 54
Pravilno, da temu šarčastemu klovnu namenite kakšen članek. Saj veste, da se moramo nasmejati.
Upam, da se novinarji tudi zavedate, da bo ta klovn prišel v anale slovenske politike. Bo pač učbeniški primerek, kakšen PV ne sme biti in kako politično kriminalnelo ozadje nastavlja popolnoma nesposobne lutke!
kokodek |  17 .03. 2021 ob  17: 47
mogoče bi bolj pomagalo, če ukinemo tviter