SANKCIONIRANJE PREKRŠKOV PRED TRGOVSKIMI CENTRI: Koprski redarji menijo, da za to niso pristojni, policija ima drugačen odgovor

Koper

Pred nakupovalnimi središči smo pogosto priča prizoru, ko na parkirnem mestu, namenjenem gibalno oviranim osebam, parkira voznik, ki do tega ni upravičen. Fotografijo prav takega primera smo prejšnji teden delili na Facebooku in vnela se je burna razprava o tem, ali lahko pri tovrstnih prekrških ukrepajo redarji ali je to v pristojnosti policije. Koprski redarji pravijo, da na zasebnih parkiriščih ne morejo ukrepati, policija pa ima drugačen odgovor.

Prejšnjo soboto nam je bralec poslal fotografijo avtomobila znamke BMW ljubljanske registracije, ki je pred koprskim trgovskim središčem parkiral na mestu, rezerviranem za gibalno ovirane osebe, čeprav ni imel oznake, da je v avtu gibalno ovirana oseba. Bralca smo napotili na koprsko dežurno redarstvo, kjer so mu sporočili, da na omenjenem parkirišču ne morejo intervenirati, saj gre za zasebno zemljišče.

Nina Trampuš iz kabineta koprskega župana nam je potrdila, da so na občinskem redarstvu minulo soboto prejeli omenjeno prijavo, vendar niso ukrepali. "Ker gre za površine v zasebni lasti, Občinsko redarstvo pa je pristojno ukrepati le na javnih površinah, postopka niso sprožili. Prijavitelja so napotili na lastnika parkirišča oziroma policijo, ki lahko ob prijavi ukrepa tudi na zasebni lastnini," je pojasnila.

Tudi v Park centru Koper so prepričani, da redarji nimajo pristojnosti, da bi na parkiriščih, ki niso občinska, izvajali sankcije in nadzor, nam je pojasnil center manager v Park centru Koper Boštjan Hrabar. "V primeru prometne nesreče ali poškodbe na parkirišču pred našim trgovskim centrom ukrepa policija na podlagi klica," je pojasnil in dodal, da bi bilo "odlično, če bi lahko ukrepali redarji, ampak jim zakonodaja tega ne dovoljuje. Imamo ogromno težav z nepravilnim parkiranjem na parkiriščih za gibalno ovirane osebe in na intervencijskih površinah. Za to je pristojna policija, vendar vsi vemo, kako je z njeno odzivnostjo zaradi obilice dela in pomanjkanja kadra," je še povedal.

Policija pravi: "Na zasebnih parkiriščih lahko ukrepajo tako tako policisti kot redarji!"

Odgovore smo poiskali tudi na policiji, kjer pravijo, da imajo tudi na zasebnih parkiriščih pristojnosti tako policisti kot redarji. Kot nam je pojasnila tiskovna predstavnica Policijske uprave (PU) Koper Anita Leskovec. 15. člen Zakona o pravilih cestnega prometa določa, "da občinski redarji na cestah v naselju (vključno z nekategoriziranimi cestami, ki so dane v javno uporabo), na občinskih cestah zunaj naselja in nekategoriziranih cestah zunaj naselja, ki se uporabljajo za javni cestni promet, izvajajo nadzor nad določbami določenih členov ZPrCP, med drugim tudi določb 67. člena ZPrCP, ki se nanaša na parkiranje na parkirnem mestu, označenem za invalide."

Glede pristojnosti za nadzor torej ni razlike med kategoriziranimi cestami in nekategoriziranimi cestami, ki so dane v javno uporabo, pojasnjujejo na policiji. "Nekategorizirana cesta, ki je dana v javno uporabo, je vsaka prometna površina, na kateri se opravlja promet na način in pod pogoji, kot jih določajo predpisi o varnosti cestnega prometa (ZPrCP, Zakon o cestah in podzakonski predpisi izdani na njuni podlagi) in jih določi lastnik ali od njega pooblaščeni upravljavec. Med te površine spadajo tudi parkirišča pred trgovskimi centri in drugimi zasebnimi zemljišči (domovi za starejše, lekarnami, bankami), če je prometna površina dostopna vsem pod enakimi pogoji," odgovarjajo na PU Koper.

Anita Leskovec je dodala, da policisti PU Koper beležijo izredno malo klicev iz trgovskih središč. Policija največkrat intervenira ob poškodbah, ki nastanejo pri parkiranih vozilih. Občanom svetujejo, naj ob opaženem nepravilnem parkiranju s tem seznanijo predstavnika trgovskega centra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Mazaff |  13 .04. 2019 ob  15: 55
Zakaj tem osebam ki parkirajo na mestih kjer je rezervirano za invalide..se jim lepo polimi noge..tako bojo res upraviceni uporabljat taksno parkirisce..par bejzbolskih palic se posebej ko je tablica lj..oni itak tle delajo kr hocejo..pa jih bomo po domace naucili reda..
ManofSteel |  12 .04. 2019 ob  21: 18
Več kot očitno, da v Kopru imajo drugačne zakone. v Izoli pred Sparom, kjer je označeno za invalide Redarji kaznujejo ! Več kot očitno, da se v Kopru sprenevedajo. Opažam tudi tiste, ki imajo ponarejene oz. kopje od določenih oseb, ki so invalidi in izkoriščajo za parkiranje na mestu za invalide. Tukaj tudi nobeden ne ukrepa...invalidi pa se lahko pobrišejo pod nos za parkiranje. Važno, da se kasira. V Izoli na ulici ob Pečini na odcepu pri domu za ostarele imamo zelo smešno zgodbico, ko so vozila parkirana na dvosmernem odseku za kjer NI DOVOLJENO parkiranje ! Nikoli nobenega ne kaznujejo, ko pa jaz slučajno parkiram nepravilno in obenem nemoteče pri Cerkvi...me takoj doleti kazen Redarjev. Ko sem jih vprašaj, zakaj tam ne kaznujejo. Pravijo, da nimajo pooblastila za izvrševat reda jQuery112305770315614880497_1555096234887? Pa bom zahteval "glavo" od odgovornega...pa da vidimo kdo koga hebe tukaj
porkamalora |  12 .04. 2019 ob  15: 04
Če redarji ne bi bežali in se skrivali po pisanju lističa-kazni, bi videli, da možakarju rabi 10 min hoje od izhoda Špara do avtomobila (10 metrov). Po moje bi mu lahko tudi pomagali odnesti vrečko do avtomobila. Po moje.
porkamalora |  12 .04. 2019 ob  14: 52
Sosed je invalid, parkiral pred Šparom, na mestu za invalide, res da z avtom brez nalepke, od hčere, svojega ima na popravilu, in fasal kazen od občinskega redarstva ter plačal, ker nočejo slišat za kakršnokoli dogovarjanje. ?
žveplo |  12 .04. 2019 ob  14: 23
-1
haha NLP res, mogoče je pa svetniški sij nad avtomobilom, zato ga redrji niso oglobili, ker je nedotakljiv.

Ggnilo jajce v zračnik, bo vedel za drugič kako parkirat, nikoli več ne spuca smradu iz avta, niti ga ne bo nobenemu prodal od smradu... edino odpad sprejme za kose... ima kdo slučajno kaj gnilih jajc?
galeb |  12 .04. 2019 ob  13: 53
16
A je na spodnji levi sliki NLP?