SANKCIJE PROTI RUSIJI: Slovenija zamrznila šest milijonov evrov premoženja

Slovenija

Slovenija je v okviru sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije proti Ukrajini zamrznila za nekaj več kot šest milijonov evrov premoženja, pri čemer pa za zdaj ni zasegla premičnin ali nepremičnin, so za Dnevnik pojasnili na slovenskem zunanjem ministrstvu. Vse države članice EU so doslej zasegle za več kot 24 milijard evrov premoženja.

Slovenija je po podatkih zunanjega ministrstva v okviru sankcij proti Rusiji in njenim državljanom zamrznila finančna sredstva v višini 6,3 milijona evrov. V vseh primerih je šlo za zamrznitev sredstev in ne za zamrznitev gospodarskih virov, v današnji izdaji poroča Dnevnik. Med finančna sredstva v skladu z uredbo Sveta EU med drugim sodijo gotovina, denarne terjatve, vrednostni papirji in obresti.

Da je tudi Slovenija med državami, ki so zamrznile rusko premoženje, je med nedavnim obiskom v Sloveniji v intervjuju, ki bo v soboto objavljen v Dnevnikovi prilogi Objektiv, razkril evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Članice EU so v okviru sankcij proti Rusiji zamrznile že za 24,1 milijarde evrov premoženja. Slovenski delež v celotni vsoti ni velik, pri čemer pa po besedah Reyndersa večje skrbi Bruslju povzročajo druge članice, denimo Grčija in Malta, kjer so zamrznili zgolj za 200.000 evrov lastnine.

Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva so države EU sankcije uvedle zoper 1473 posameznikov in 207 (gospodarskih) subjektov. Koliko osebam in podjetjem so premoženje zamrznili v Sloveniji, na zunanjem ministrstvu ne razkrivajo. Kot so pojasnili za Dnevnik, se zamrznitev premoženja izvede neposredno na podlagi uredbe EU, izvedejo pa jo lahko različne organizacije. Sredstva na banki zamrzne banka sama, nadzor nad izvajanjem sankcij pa izvajajo finančni nadzorniki, v Sloveniji denimo Banka Slovenije in Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  26 .05. 2023 ob  17: 33
Zdaj bo pa ja končal vojna.
manemebasat |  26 .05. 2023 ob  15: 13
Bedaki!