SAMOTESTIRANJE DIJAKOV LAHKO TUDI OBVEZNO: Maske nujne, pouk v mehurčkih, a s to izjemo

Slovenija

Predstavniki ministrstev za izobraževanje in zdravje ter dijaške organizacije so včeraj razpravljali o pripravah na novo šolsko leto. Kot je dejala predsednica DOS Maja Kalin, naj bi se dijaki na začetku šolskega leta samotestirali prostovoljno, v primeru naraščanja okužb bi samotestiranje izvajali pogosteje ali pa bi postalo obvezno.

Prostovoljno samotestiranje naj bi po besedah Kalinove potekalo enkrat tedensko, in sicer ob nedeljah zvečer ali ob ponedeljkih zjutraj. Dijaki bi teste brezplačno dobili v lekarnah. Na začetku bi jim pripadalo po pet testov mesečno, ki bi jih dvignili s kartico zdravstvenega zavarovanja in test opravili sami doma. Nedorečena ostaja organizacija testiranja pri obšolskih dejavnostih, je še pojasnila predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS).

Na sestanku je po besedah Kalinove beseda tekla tudi o postopkih ob pozitivnem hitrem testu pri samotestiranju pri nižji pojavnosti okužb. Pozitiven hitri test bi se potrjevalo še PCR testom. Če bi bil ta negativen, bi se dijak lahko vrnil v šolo. V primeru pozitivnega PCR testa pa bi moral dijak ostati doma, njegovemu razredu pa ne bi bilo treba v karanteno.

Po navedbah Kalinove naj bi pouk v srednjih šolah načeloma potekal podobno kot v lanskem šolskem letu, ko je bilo obvezno nošenje mask. Pouk naj bi tudi letos izvajali v mehurčkih, izjema da bodo maturitetni predmeti. Obvezno bo tudi prezračevanje in razkuževanje, je današnje pogovore povzela Kalinova.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je za Radio Slovenija ponovil, da bo testiranje na novi koronavirus v šolah potekalo za učence zadnje triade osnovne šole in dijake. V rdeči fazi bo testiranje obvezno in bolj pogosto. Stroški testiranja bodo kriti iz proračuna, a le za mlajše od 18 let, je dejal Vindišar.

Franc Vindišar

Za sredo je sicer sklican sestanek ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol s predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje, Zavoda za šolstvo, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter sindikatov s področja vzgoje in izobraževanja. Preko videokonference bodo potekali trije ločeni sestanki z ravnatelji vrtcev, osnovnih ter srednjih šol.

V vzgoji in izobraževanju si od sestanka obetajo odgovore na vprašanja, kako bo jeseni potekal pouk v osnovnih in srednjih šolah ter kako delo v vrtcih, pa tudi, kako bo s testiranjem zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija