SALVINI IZGUBLJA PODPORO: Do jutri čas za dogovor o koaliciji

Svet

Italijanska skrajno desna stranka Liga Mattea Salvinija, ki je sprožil vladno krizo, izgublja podporo. V četrtkovi anketi inštituta Tecne je Ligo podprlo 31,3 odstotka vprašanih, medtem ko jo je v začetku avgusta podpiralo 38 odstotkov. Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka, ki sta začeli koalicijske pogovore, pa sta pridobili podporo.

Opozicijsko Demokratsko stranko (PD) glede na zadnjo anketo podpira 24,6 odstotka vprašanih, medtem ko je 6. avgusta njihova podpora znašala 22,4 odstotka.

Populistično gibanje, ki je do nedavnega bilo v vladi z Ligo, pa ima trenutno 20,8-odstotno podporo. Pred 14 dnevi ga je podpiralo 17,5 odstotka sodelujočih v anketi inštituta Tecne, navaja italijanski spletni portal Scenaripolitici.

Desnosredinska Naprej Italija in skrajno desna stranka Bratje Italije, ki bi lahko po morebitnih volitvah sestavili vlado s Salvinijem, medtem ostajata pri nizki podpori. Stranki Naprej Italija je podpora narasla z 8 na 8,3 odstotka, stranki Bratje Italije pa s 6 na 6,7.

Liga tako izgublja podporo, potem ko je njen vodja pred dvema tednoma z vložitvijo nezaupnice premierju Giuseppeju Conteju sprožil vladno krizo. Conte je v torek odstopil, zdaj pa se levosredinska PD in gibanje pogovarjata o oblikovanju koalicije.

Minuli teden sta se delegaciji strank sestali na prvem uradnem srečanju, na katerem pa ni vodij gibanja Luigija Di Maia in PD Nicole Zingarettija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ta je v četrtek glede desetih zahtev, ki jih je postavilo gibanje, dejal, da "zagotovo lahko začnejo delati na tem". Di Maio pa jepoudaril, da morajo najprej najti soglasje o ustavni reformi za zmanjšanje števila članov parlamenta s sedanjih 945 na 600.

Salvini, ki ostro nasprotuje koaliciji gibanja in PD in se zavzema za predčasne volitve, je medtem opozoril, da bo vlada teh dveh strank omilila njegovo migracijsko politiko zaprtih pristanišč.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je dal strankama do torka čas za dogovor o koaliciji. V torek bo pripravil nov krog pogovorov s strankami, nakar bo sprejel odločitev. Če se strankama ne bo uspelo dogovoriti, bo moral Mattarela razpustiti parlament in razpisati predčasne volitve, ki bi bile lahko že konec oktobra ali v začetku novembra.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija