S TAKO POGRNJENO MIZO BOSTE NAREDILI VELIK VTIS: Kozarec za vino ima prav posebno mesto

Trendi

Boste gostili pomembno kosilo ali večerjo, bi na goste radi naredili vtis, pa ne znate pravilno pogrniti mize? Teh nekaj pravil morate obvezno upoštevati. Jedilni pribor naj bo razporejen po vrstnem redu prehranjevanja. To pomeni, da mora biti pribor za zadnjo jed postavljen tik ob robu krožnika. Noži morajo biti vedno obrnjeni proti krožniku, da se gost ne bi slučajno poškodoval.

Pri urejanju jedilne mize velja pravilo, da so krožniki postavljeni na razdalji dveh prstov od roba mize. Razdaljo med krožniki najlažje določimo tako, da štiri plitve krožnike postavimo enega ob drugega in odstranimo dva srednja. Vsak gost mora imeti okoli 60 do 70 centimetrov prostora, kar pomeni 30 do 35 centimetrov na vsaki strani.

Paziti je treba tudi, da je za stolom vsaj 50 centimetrov prostega prostora. Na ta način gostje lahko brez ovir zapustijo mizo. Kozarci naj stojijo izključno na desni strani krožnikov. Glavni kozarec za vino naj bo postavljen tik nad konico noža, ki se ga bo uporabljalo za glavno jed. 

Vilice so praviloma položene na levi strani krožnika, če pa je na meniju jed z zelenjavo, morajo biti vilice položene na desni strani krožnika. Špageti so izjema, ker morajo vilice v tem primeru biti položene na desni strani krožnika, žlice pa na levi.

Če pripravljate bolj praznično večerjo ali kosilo, je priporočljiva uporaba bolj finega jedilnega pribora. Če takšnega pribora nimate dovolj za vse goste, raje uporabite klasičen pribor. Ob prazničnih priložnostih se razgrne bel prt in položijo bele serviete.

Platnene serviete uporabljamo le ob posebnih priložnostih. Položimo jih na krožnik ali na desno stran krožnika. Papirnate serviete uporabljamo ob vseh ostalih priložnostih. Jed vedno postrežemo levo od gosta in pred serviranjem sladice je treba z mize odstraniti vse, razen kozarcev. Vino znova natočimo, če je kozarec prazen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija