S POSVETOM V PRETORSKI PALAČI ZAČETEK OBISKA VLADE: Kam bodo od tu krenili posamezni ministri in premier? (FOTO)

Koper

Vlada je z delovnim posvetom v Pretorski palači v Kopru začela današnji obisk obalno-kraške statistične regije. Posvetu v Kopru bodo sledili ločeni programi predsednika vlade Janeza Janše ter ministrske ekipe. Regijski obisk bodo sklenili z javno tribuno o razvoju obalno-kraške regije, ki se bo začela ob 18. uri v Kobilarni Lipica.

Premier Janša se bo po jutranjem posvetu v prostorih koprske škofije srečal s škofom Jurijem Bizjakom in se nato na delovnem kosilu pogovoril z župani obalno-kraške regije. Popoldne se bo srečal z vodstvom podjetja Mahle Electric Drives iz Komna in si ogledal tudi proizvodnjo podjetja.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek bo med drugim v Dekanih položil temeljni kamen za novo proizvodno halo v podjetju Titus. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs bo denimo v okviru vladnega obiska podpisal pogodbo med ministrstvom in Marino Koper o nakupu novih prostorov, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa se bo udeležil podpisa sporazuma o ureditvi medsebojnih razmerij pri projektu Ureditev Ankaranskega obrobnega kanala - faza 1A z županom Občine Ankaran Gregorjem Strmčnikom in predsednikom uprave Luke Koper Dimitrijem Zadelom.

Obisk vlade se ne bo mogel izogniti posebnostim edine statistične regije z izhodom na morje. Tako je pričakovati, da ne bosta med osrednjimi temami obiska prihodnost Luke Koper ter z razvojem pristanišča in celotne slovenske logistike povezana izgradnja drugega železniškega tira med Koprom in Divačo. Aktualno vprašanje bo gotovo tudi zagotovitev dodatnega vodnega vira za slovensko Istro.

V luči težav zaradi epidemije covida-19 bo verjetno tema pogovorov tudi dogajanje v gostinsko-turistični panogi, ki je ena od najpomembnejših zaposlovalcev v regiji.

Konkretno bo izolska občina na srečanju z vlado izpostavila projekt izgradnje istrskega kulturnega centra, ki bi postal referenčni center za vse kulturne dejavnosti v občini. Na piranski občini bodo medtem izpostavili problematiko pridobivanja dodatnih finančnih sredstev za izgradnjo ribiškega pristanišča na Seči. Investicija je ocenjena na približno štiri milijone evrov, ki jih občina ne more samostojno zagotoviti v celoti.

Obalno-kraška statistična regija po podatkih Statističnega urada RS obsega osem občin in le dobrih tisoč kvadratnih kilometrov površin, s čimer je med manjšimi v državi. V letu 2019 je v regiji živelo šest odstotkov prebivalcev Slovenije.

Neto čisti dobiček vseh gospodarskih družb v regiji je v letu 2020 dosegel 113,45 milijona evrov, kar je 40,3 odstotka manj kot predlani. Zmanjšanje neto čistega dobička je bilo sicer podobno kot drugod po državi.

S sredstvi iz različnih evropskih skladov se v obalno-kraški regiji trenutno izvaja 325 projektov, 245 projektov v okviru cilja naložbe za rast in delovna mesta v skupni vrednosti 106,78 milijona evrov in 80 projektov v okviru cilja evropsko teritorialno sodelovanje v skupni vrednosti 20,7 milijona evrov, so zapisali v brošuri na vladi ob obisku regije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  19 .10. 2021 ob  20: 39
jest in pit tam kjer jim paše in stran od tem/okolij, ki jim ne pašejo !
Martin Kacur |  19 .10. 2021 ob  17: 00
Ma kakšen delovni posvet. Boljše da ne delajo nič. Edino kar jim rata je iz putra drek delat.

Brzan, dobo razkuži roke.
kokodek |  19 .10. 2021 ob  14: 28
najprej v Marezige gledat rdečo zvezdo, zdaj na Titov trg.....Janezu se kolca po omladinskih časih, ko je prisegal vzorniku......danes je en en čiv čiv marešalo
Prognostik |  19 .10. 2021 ob  14: 21
-1
@vseved, obsedenost z Ludo Materjo in Titom Velikim ni zdravo. Reči bobu bob in nadaljuj naprej svojo pot.
vseved |  19 .10. 2021 ob  12: 26
@ PROGNOSTIK, kakšen tujec? NAJVEČJI SIN SLOVENSKE MATERE!
Prognostik |  19 .10. 2021 ob  12: 01
-11
Ja, na trgu rdečega bandita. Koga briga, itak zidali nismo mi ampak italijani, naj bo tudi ime od tujca. Važne so vasi. Tu je od vedno živel slovenski človek.
Silvana63 |  19 .10. 2021 ob  11: 05
Ojoj, koliko specialcev! Se zaveda, da je ful dobrodošel? Je pa ful lepo videt Janšota na Titovem trgu!
kokodek |  19 .10. 2021 ob  08: 52
19
menda bodo položili temeljni kamen za park na popohojsovi parceli in si ogledali še kakšno prosto parcelo s pogledom na morje
anton |  19 .10. 2021 ob  07: 45
10
... podpiram gradnjo istrskega kulturnega centra v izoli, srčno upam, da bo zraven tudi ribiski muzej, ki si ga izola glede njene zgodovine resnično zasluži ter pod objektom nujno podzemna garažna hiša, če je ne bo, bodo primorani obiskovalci parkirati v kopru, ker parkirišč v izoli ni ...