S POGOJNE OBLJUBLJAL MASKE, KI JIH NI IMEL NAMENA DOSTAVITI: S to in drugimi goljufijami 'zaslužil' skoraj 90 tisočakov

Kronika

Mariborski kriminalisti so izsledili moškega, ki je predstavniku družbe z Madžarske obljubil dobavo zaščitnih mask, a po nakazilu denarja ni izpolnil naročila. S podobnimi goljufijami, ki jih je storil med prestajanjem pogojne kazni za podobna dejanja, si je pridobil skupno 88.000 evrov.

Kriminalisti so preiskavo začeli na podlagi prijave oškodovane družbe z Madžarske. Po ugotovitvah, ki so jih danes javnosti posredovali z mariborske policijske uprave, je storilec predstavniku omenjene družbe lažno zagotavljal, da mu bo dobavil zaščitne maske, ob tem pa zaradi epidemije in posledičnih težav na svetovnem trgu zaščitne opreme zahteval celotno vnaprejšnje plačilo, vendar mask ni nikoli dobavil.

Kriminalisti so ugotovili, da osumljeni nikoli ni nameraval dobaviti mask. Oškodovancu je posredoval v celoti ponarejeno dokumentacijo in ga s tem zapeljal, da mu je nakazal 100-odstotni avans.

Dejanja je osumljeni večkratni storilec istovrstnih kaznivih dejanj. Za nekatera kazniva dejanja je bil že pravnomočno obsojen, navedeno kaznivo dejanje pa je storil v času, ko je bil še na pogojni obsodbi zaradi preteklih kaznivih dejanj.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da je storilec v času pogojne kazni izvršil še dve goljufiji in dve kaznivi dejanji ponarejanja listin. V teh primerih se je oškodovanim osebam lažno predstavljal kot oseba, ki lahko uredi nepovratna sredstva enega izmed skladov v Sloveniji. Oškodovanci so mu na podlagi ponarejene dokumentacije verjeli in mu izročili večje vsote denarja, ki pa ga kljub večkratnim pozivom oškodovancev ni vrnil. V drugem primeru je z lažnim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravil v zmoto oškodovanca, da mu je ta kot posojilo izročil večjo vsoto denarja, ki ga kljub večkratnim pozivom ni vrnil.

Storilec je po navedbah policije izkoriščal stisko in težak položaj ljudi. Utemeljeno je osumljen treh kaznivih dejanj goljufije, dveh kaznivih dejanj ponarejanja listin ter enega kaznivega dejanja poslovne goljufije. Za prvo je zagrožena kazen od enega do osem let zapora, za poslovno goljufijo do pet let zapora, za ponarejanje listin pa do dveh let zapora.

Z navedenimi kaznivimi dejanji si je storilec po ocenah kriminalistov pridobil skupno 88.067 evrov premoženjske koristi in oškodoval štiri oškodovance.

Kriminalisti so osumljenega pridržali in ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  05 .09. 2020 ob  13: 25
osumljenec ima olajševalno okoliščino, ker se je zgledoval po trenutni vladi