RUSIJA IN KITAJSKA OSTRI DO ZDA: "Začela se bo nova oboroževalna tekma"

Svet

Rusija in Kitajska sta se danes kritično odzvali na ponedeljkovo sporočilo ZDA, da so uspešno preizkusile novo manevrirno raketo srednjega dosega. Po mnenju Moskve Washington s tem krepi vojaške napetosti, Peking pa je ocenil, da se bo s tem začela nova oboroževalna tekma.

Fotografija je simbolična.

To je bil prvi ameriški preizkus tovrstne rakete po dokončni odpovedi pogodbe o prepovedi raket srednjega dosega (INF) med ZDA in Rusijo 2. avgusta. Kot so v ponedeljek sporočili iz Pentagona, je raketa uspešno zapustila kopenski mobilni lanser in natančno zadela cilj po več kot 500 kilometrih letenja. Pogodba INF iz obdobja hladne vojne je nameščanje kopenskih raket z dosegom med 500 in 5500 kilometrov prepovedovala. ZDA so sicer od INF odstopile z utemeljitvijo, da je to pogodbo Rusija kršila z razvojem in nameščanjem nove rakete 9M729, ki lahko nosi tudi jedrske konice.

V Rusiji so novico o preizkusu rakete v ZDA obžalovali. "To je obžalovanja vredno. ZDA so se očitno odločile oditi po poti zaostrovanja vojaških napetosti. Na provokacije se ne bomo odzivali," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedal namestnik vodje ruske diplomacije Sergej Rjabkov"Ne bomo dovolili, da bi nas potegnili v drago oboroževalno tekmo," je dodal. Povedal je še, da se bo Moskva še naprej enostransko držala moratorija na tovrsten raketni sistem, "tudi če in ko ga bomo sami imeli, dokler ga ZDA ne bodo namestile kjerkoli na svetu".

V Pekingu so medtem ocenili, da bodo ZDA z raketnim preizkusom sprožile nov krog oboroževalne tekme, kar bo vodilo v zaostrovanje vojaških konfrontacij. "To pa bo imelo resen negativen vpliv na mednarodne in regionalne varnostne razmere," je komentiral tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang. Dodal je, da bi se morale "ZDA duševno posloviti od hladne vojne" in narediti več dejanj, ki vodijo v mednarodno in regionalno varnost ter mir," povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija