RUSI PONOVNO V VESOLJE: "Nauka" že na mednarodni vesoljski postaji (FOTO, VIDEO)

Svet

Ruski modul Nauka se je danes uspešno spojil z mednarodno vesoljsko postajo (ISS), so sporočili iz ruske vesoljske agencije Roskosmos. Sedaj bo potrebnih še nekaj mesecev in sprehodov v vesolju, da bodo kozmonavti v celoti integrirali modul z ISS, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po desetletju zamud je Rusija prejšnji teden z raketo proton na pot poslala modul, ki so ga začeli izdelovati leta 2004. Modul Nauka, kar v prevodu pomeni znanost, bodo uporabljali predvsem v raziskovalne namene in skladiščenje laboratorijske opreme. Modul ima med drugim nov sistem za recikliranje urina v pitno vodo in sistem za filtriranje zraka.

Izstrelitev je spremljala tudi Evropska vesoljska agencija, saj je bila na krovu modula tudi evropska robotska roka, prva robotska roka, s katero bodo delali na ruskem delu ISS. Na drugih delih postaje sta sicer že kanadska in japonska roka. Gre za orodje, ki pomaga kozmonavtom in astronavtom pri vesoljskih sprehodih.

Modul Nauka so zasnovali že v 90. letih prejšnjega stoletja in je bil mišljen kot rezervni modul za Zarjo. Njegov namen so kasneje spremenili v večnamenski laboratorij, kmalu pa je postal eden od več ruskih vesoljskih projektov, ki jih niso izvedli zaradi pomanjkanja sredstev ali birokratskih težav.

20-tonski modul so sprva želeli izstreliti že leta 2007, a so to večkrat preložili zaradi različnih težav. Nauka je nadomestil pristajalni modul Pirs, ki se je spojil z ISS leta 2001. S postaje se je odcepil v začetku tedna in zgorel v Zemljini atmosferi, ostanki pa so padli v Tihi ocean.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija