RUSI: "Če bo EU prepovedala uvoz naše nafte, bodo cene poletele v nebo, nad 300 dolarjev za sodček"

Svet

Namestnik ruskega premierja Aleksander Novak je zahodne države včeraj posvaril pred "katastrofalnimi" posledicami morebitne prepovedi uvoza ruske nafte zaradi vojne v Ukrajini, o kateri med drugim razmišljajo v ZDA. Iz ruskega zunanjega ministrstva medtem prihaja ponovno svarilo Zahodu, naj preneha z dobavo orožja Ukrajini, sicer bodo posledice.

"Prepoved uvoza ruske nafte bo vodila v katastrofalne posledice za globalni trg. Rast cen bo nepredvidljiva – več kot 300 dolarjev na sod, če ne celo več," je po navedbah ruskih medijev, ki jih med drugim povzemata francoska tiskovna agencija AFP in britanski BBC, posvaril Novak.

Kot je dodal, bi bilo rusko nafto na evropskem trgu "nemogoče" na hitro zamenjati. "Trajalo bo več kot leto dni in bo veliko dražje za evropske potrošnike," je ocenil. Evropski politiki bi morali po njegovih besedah svoje državljane oziroma potrošnike "iskreno posvariti, kaj jih čaka, da bodo cene na bencinskih črpalkah, za elektriko, za ogrevanje poletele v nebo". Dodal je še grožnjo, da bi lahko Rusija kot povračilni ukrep za odločitev Zahoda, da ustavi projekt plinovoda Severni tok 2, prekinila dobavo svojega plina po plinovodu Severni tok 1. "Zaenkrat te odločitve nismo sprejeli. Od tega ne bi imel koristi nihče," je dejal, a dodal, da jih "evropski politiki silijo k temu s svojimi izjavami in obtožbami na račun Rusije".

K bojkotu celotnega ruskega izvoza, vključno z zemeljskim plinom in nafto, Zahod med drugim poziva ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. O tem že razmišljajo v ZDA, medtem ko je Evropa zaradi velike odvisnosti od ruskih energentov zaenkrat precej bolj zadržana. Cena nafte na svetovnih trgih je sicer že dosegla najvišjo vrednost po letu 2008.

V Beli hiši so sicer včeraj sporočili, da potekajo "aktivne razprave" glede možnosti prepovedi uvoza ruske nafte, a da odločitev zaenkrat ni bila sprejeta. Vodilni predstavniki demokratske in republikanske stranke naj bi sicer v ponedeljek dosegli dogovor o potrditvi predloga zakona za embargo na uvoz ruske nafte in plina ter za ukinitev statusa stalne normalne trgovinske partnerice za Rusijo, poročajo ameriški mediji na podlagi neimenovanih zaupnih virov v kongresu. ZDA uvozijo več kot pol milijona sodov ruske nafte dnevno, kar pa predstavlja le približno osem odstotkov njihove celotnega uvoza črnega zlata.

Kljub temu bi morebitna odločitev za embargo zagotovo občutno vplivala na ceno energentov v ZDA, piše BBC, a kot je spomnila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki, je tudi res, da so bile cene energentov zelo visoke že pred ruskim napadom na Ukrajino.

Ponovna opozorila pred ponujanjem pomoči Ukrajini

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je medtem zahodne zaveznice znova posvarila pred dobavami orožja in letal ali celo pošiljanjem vojakov v Ukrajino. Kot je poudarila, to nikakor ne bi izboljšalo humanitarnega položaja v Ukrajini, ampak bi ravno nasprotno izzvalo "katastrofalen razvoj situacije ne le v Ukrajini, ampak tudi v državah zveze Nato".

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Zaharova govorila kar o "globalnem kolapsu", če bo zahodno orožje prišlo v roke borcev v Ukrajini. Številne zahodne države so sicer že javno sporočile, da Ukrajini pomagajo tudi z različnim orožjem, v zadnjih dneh pa se veliko govori tudi o večji dobavi letal, h kateri poziva ukrajinska stran.

Washington naj bi si tako prizadeval za dogovor s Poljsko, po katerem bi ta Ukrajini poslala sovjetske mige, ki so jih ukrajinski vojaki vajeni, v zameno pa bi od ZDA dobila ameriške lovce F-16.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija