RUMENA FAZA JE NA DOSEGU ROKE: Polovica regij sicer še vedno oranžnih

Slovenija

V Sloveniji so v nedeljo opravili 1310 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 147 okužb, kar predstavlja 11,2-odstotni delež. V bolnišnicah zdravijo 508 bolnikov s covidom-19, 133 na intenzivni negi. V nedeljo je umrlo šest covidnih bolnikov, je sporočila vlada. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 606.

Nedeljskih 11,2 odstotka pozitivnih testov je precej manj kot pred tednom dni, ko je bilo pozitivnih več kot 15 odstotkov testiranih, je izpostavila Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco o covidu-19. Število aktivnih primerov se počasi znižuje, po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je že padlo pod 9000, je izpostavila Bratuša.

14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji 422,9. Najvišjo 14-dnevno pojavnost okužb ima še naprej primorsko-notranjska statistična regija (659,2), najnižjo pa obalno-kraška (238,7). Pod nacionalno 14-dnevno pojavnostjo okužb so še podravska, goriška, koroška, pomurska in posavska statistična regija. Podatki o sedemdnevni pojavnosti okužb na 100.000 prebivalcev pa kažejo, da je na ravni države ta 201,8. Najvišjo sedemdnevno pojavnost ima še naprej primorsko-notranjska statistična regija. Pod nacionalno sedemdnevno pojavnostjo okužb pa so koroška, jugovzhodna Slovenija, goriška, pomurska, obalno-kraška in posavska regija.

Epidemiološke razmere se počasi izboljšujejo, a polovica regij še ostaja oranžnih, zato po besedah Bratuše še ni mogoče govoriti o bistvenem izboljšanju epidemioloških razmer na ravni države. A vendarle se država po dolgem času zelo približuje izpolnitvi obeh kriterijev za prehod v rumeno fazo načrta sproščanja ukrepov, je dodala.

V nedeljo je bilo sicer prvič po 28. marcu hospitaliziranih manj kot 500 bolnikov, a je to število danes spet višje, 508. V nedeljo so na bolnišnično zdravljenje sprejeli 31 bolnikov s covidom-19, v soboto 29. Iz bolnišnic pa so v nedeljo odpustili 15 bolnikov, v soboto 28. V intenzivni negi je 133 bolnikov, od tega 44 v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, je še nanizala Bratuša. V nedeljo so iz bolnišnice odpustili 15 covidnih bolnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija