RTV PRISPEVEK BO DRAŽJI: Krivo naj bi bilo zvišanje plač v javnem sektorju

Slovenija

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Igor Kadunc je na današnji seji programskega sveta RTVS napovedal, da bo vodstvo zavoda vladi predlagalo dvig rtv-prispevka, in sicer za 7,84 odstotka oziroma za en evro. Kot je dejal, argumenti za to so, pri čemer je navedel tako inflacijo kot tudi dvig plač zaposlenih v javnem sektorju.

Programski svet je namreč na včerajšnji seji začel obravnavo programskih izhodišč RTVS za prihodnje leto. Po besedah predsednika sveta Cirila Baškoviča naj bi dokument sprejeli najpozneje do novembra. Izhodišča naj bi po današnji seji programskega obravnavale programske komisije, nato pa 17. junija še enkrat svet. V tem postopku pa bodo oblikovali napotke za vodstvo zavoda, ki bo čez polletje pripravilo predlog osnutka programskih izhodišč, skupaj s predlogom finančnega načrta.

Je pa Kadunc opozoril, da bo priprava programsko produkcijskega načrta letos precej zahtevna naloga. Preden lahko natančno opredelijo, česa se lahko lotijo in kaj lahko delajo, morajo videti, s kakšnimi zmogljivostmi bodo razpolagali. S programskimi izhodišči so pripravili tudi izhodišča za finančni okvir ter se odločili vladi predlagati uskladitev rtv-prispevka, o čemer so pristojno ministrstvo na kratko že obvestili, celotno gradivo bodo iz hiše poslali v torek ali sredo.

"Ocenili smo, da bi bilo ustrezno, če bi se prilagoditev naredila v višini 7,84 odstotka," je dejal Kadunc, ki je med drugim poudaril, da so na zavodu naredili racionalizacije in jih bodo morali tudi v prihodnje.

V svetniški razpravi je Matej Weissenbach pozval, naj vodstvo RTVS do prihodnjič pripravi realna izhodišča brez predvidevanj o povečanju rtv-prispevka. "V teh izhodiščih ni ne duha ne sluha o optimizaciji poslovno-produkcijskih procesov in uskladitve delovanja podsistemov," pa je dejala Petra Ložar, ki se je prav tako spraševala o možnostih izvedbe zapisanega v programskih izhodiščih, če rtv-prispevek ne bo višji.

Programski svet se je seznanil tudi s procesom digitalizacije programov arhiva RTVS in s tem povezanim vprašanjem avtorskih pravic. Predstavnik arhiva Bojan Kosi je pojasnil, da so radijske vsebine večinoma digitalizirane, pri televizijskih so v treh letih digitalizirali približno četrtino videotrakov, za preostanek pa bo po ocenah potrebnih še pet let. Pri filmskem gradivu, ki ga je treba predhodno obdelati in sanirati, pa bodo ob zdajšnji kadrovski ekipi in finančnih sredstvih potrebovali še naslednjih 20 let.

Je pa z digitalizacijo povezano tudi vprašanje avtorskih pravic, ki ga po besedah Luke Rupnika iz pisarne za avtorske pravice RTVS rešujejo od primera do primera. Kot so pojasnili vodilni v zavodu, so se nekateri avtorji odrekli nadomestilu za materialne pravice, se pa srečujejo tudi s previsokimi pričakovanji avtorjev oz. njihovih potomcev in pravnih zastopnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  21 .05. 2019 ob  13: 36
Se vidi, da je generalni direktor diplomiral iz ekonomije v socialistični Jugoslaviji. Mr. Kadunc je treba pritisnit na svoje tržnike v hiši jih strest ven iz foteljev in poslat na delo na pridobivanje oglasov ne pa zviševat naročnino. Halo smo leta 2019 in je treba delat, ne pa da vam visi pol hiše na facebooku. Druga varianta g. ekonomist Kadunc je malo oklestiti stroške. Saj bo šlo ne? Če pa ne gre pa najemite kakšnega svetovalca. Ali pa se malo sprehodite po centru Kopru kdaj pa kdaj, da vidite koliko vaših zaposlenih "dežura" po kafičih.

Po večini držav po Evropi in svetu je na javni televiziji zaposlenih nekaj sto ljudi na večmilijonsko populacijo. Denimo, Slovaška s 5,5 milijona prebivalcev ima na svoji javni televiziji zaposlenih nekaj čez 300 ljudi, Grčija s skoraj 11 milijoni prebivalcev ima na svoji javni televiziji zaposlenih nekaj več kot 600 ljudi, medtem ko imamo v Sloveniji z 2 milijona prebivalcev na javni televiziji zaposlenih več kot 2000 ljudi.
Lili |  21 .05. 2019 ob  12: 40
Ma kaaajjj? Mi doma ne vem, če v povprečuju 5xmesečno za pol ure gledamo RTV... oddaje so za nič, edina pametna oddajo so Odmevi... to je pač naša draga državica...jemat,jemat,jemat..in dajat elitam... bravo raja! še jih volite!
solinar |  21 .05. 2019 ob  08: 43
16
Zakaj prenašate vladne obljube na navadno rajo.
Sicer pa nikjer na svetu se za gledanje reklam ne plačuje.
td |  21 .05. 2019 ob  08: 01
11
Ma ne izmišljajte si, kakšno zvišanje, zvišanje plač (najnižjih) vpliva kvečjemu na kroženje denarja, gospodarstvo napreduje, .... brco v ta zadnjo tem, ki na tako za lase privlečeno izmišljotino in nikoli več službe v js. Najbolje potem na pol dat obstoječe plače, pa bodo ti srečni ali kaj? Beda od bede ... najnižje plače bi morale bit kvečjemu še višje.