ROGLIČ ZMAGOVALEC DRUGEGA KRONOMETRA V SAN MARINU: Prvi po 19 letih, ki mu je to uspelo na eni dirki po Italiji (FOTO)

Svet

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec devete etape dirke po Italiji, 34,8 kilometra dolgega kronometra, ki se je končal v San Marinu. "Rogla" je prikolesaril do druge etapne zmage na letošnjem Giru, najboljši je bil že na uvodni vožnji na čas. V skupnem seštevku je napredoval na drugo mesto.

Kolesar nizozemske ekipe Jumbo-Visma je slabih 35 kilometrov dolg kronometer na mokrih cestah, ki se je končal z 12-kilometrskim vzponom v San Marino, premagal s časom 51 minut in 52 sekund. Enajst sekund je zaostal svetovni rekorder v vožnji na eno uro in evropski prvak Belgijec Victor Campenaerts. Tretji je bil Nizozemec Bauke Mollema, ki je zaostal eno minuto. Italijan Vincenzo Nibali je zaostal še pet sekund več in je bil četrti.

Rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku bo po prostem ponedeljku še naprej nosil Italijan Valerio Conti. Roglič je napredoval na drugo mesto, zaostaja minuto in 50 sekund.

Roglič je na drugi od treh voženj na čas letošnjega Gira upravičil vlogo prvega favorita. Kako močan je v vožnji na čas, je dokazal že prvi dan rožnate dirke, ko je zmagal na kronometru v Veroni. Vmes se je od italijanske pentlje poslovil Nizozemec Tom Dumoulin, od pravih specialistov za uro resnice je na italijanskih cestah ostal še Campenaerts. Belgijec bi bržčas danes bil Slovencu bližje, če ne bi vmes imel tehničnih težav, zaradi katerih je moral zamenjati kolo.

Devetindvajsetletni Zasavec se na to ni oziral. Prednjačil je na klancu, na katerem je bil od Campenaertsa hitrejši za eno minuto, blizu njegovemu času vzpona - 24:11 - je bil le Nizozemec Bauke Mollema.

Po 31. zmagi med profesionalci, 19. na svetovni ravni, deveti v kronometru ter osmi v sezoni, je Roglič povedal: "Za mano je dober kronometer. Naredil sem najbolje, kar sem lahko, zato sem vesel. Razlika med mojo in Victorjevo vožnjo je bila, da je on kolesaril v suhih razmerah. Jaz zaradi dežja nisem tvegal v zavojih, drugod sem šel na vso moč."

Zadovoljen je bil razumljivo tudi športni direktor Jumbo-Visme Jan Boven: "Neverjetno. Šel je zelo dobro. Vreme je bilo drugačno kot na prologu. Začel je previdno, na ovinkih varno. Po enajstem kilometru je pospešil, na klancu pa je opravil izjemno delo."

Roglič je postal prvi kolesar po 19 letih, ki je zmagal dva kronometra na eni dirki po Italiji.

Zelo dober kronometer je odpeljal tudi Jan Polanc. Kolesar UAE Emirates je bil 12., za rojakom je zaostal 1:55 minute. V skupnem seštevku je napredoval na 23. mesto (+5:24).

Grega Bole (Bahrain-Merida) je bil danes 95., njegov zaostanek je znašal 6:20 minute. Skupno je 129.

Sicer pa je Roglič ogromno pridobil v primerjavi s tekmeci, s katerimi naj bi se v preostanku dirke boril za končno zmago. Proti Nibaliju je pridobil minuto in 50 sekund, po devetih etapah Italijan zaostaja minuto in 44 sekund.

Zelo slab dan je za Britancem Simonom Yatesom, ki je na kronometru zaostal 3:11 minute, skupno na 3:46 minute. Veliko sta izgubila tudi Kolumbijec Miguel Angel Lopez (+3:45) in Španec Mikel Landa (+3:03).

Po dnevu premora kolesarje v torek čaka povsem ravninska etapa, tudi 11. bo namenjena sprinterjem, nato pa se počasi začenja zares v boju za rožnato majico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija