REZULTATI MARATONA NADZORA HITROSTI: Koliko voznikov 's težko nogo' so ujeli koprski policisti? (FOTO)

Kronika

V sredo in četrtek je na območju celotne države že šesto leto zapored potekal maraton nadzora hitrosti. Policisti so na prehitre voznike prežali na 629 lokacijah. Akciji so se v sredo priključili tudi policisti Policijske uprave (PU) Koper, ki so pri prehitri vožnji zasačili 63 voznikov.

Koprski policisti so skupaj ugotovili 63 prekoračitev hitrosti, od tega je bilo 42 voznikov ustavljenih, 21 hitrosti pa je bilo izmerjenih s stacionarnim radarjem. 35-krat so bili vozniki prehitri v naselju, 21-krat izven naselij, sedemkrat pa na avtocesti oziroma hitri cesti. Večina voznikov se je omejitev držala, pa tudi v primerih, ko so kršitelji prejeli globo, ni šlo za hujše prekoračitve hitrosti, so pojasnili na PU Koper.

Z napovedanim poostrenim nadzorom so želeli spodbuditi k umirjanju prometa, prometnim udeležencem pa zagotoviti varno pot do cilja in nazaj domov. "Cilj maratona hitrosti je prav znižanje povprečne hitrosti na cestah in vplivanje na zavedanje voznikov o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje," so zapisali policisti.

Na območju PU Koper so sicer v prvih letošnjih štirih mesecih obravnavali 262 prometnih nesreč. Tri nesreče so bile s smrtnim izidom, osem s hudo telesno poškodbo, 61 z lažjo telesno poškodbo, 190 pa z materialno škodo. Za primerjavo, lani v enakem obdobju so našteli 330 prometnih nesreč, dve nesreči s smrtnim izidom, devet s hudo telesno poškodbo, 72 z lažjo telesno poškodbo in 246 z materialno škodo.

"Padec skupnega števila prometnih nesreč lahko pripišemo zmanjšanju gostote prometa zaradi razglasitve pandemije ter ob tem sprejetih ukrepov za zajezitev širjenja te bolezni," ugotavljajo koprski policisti.

Po primarnih vzrokih prometnih nesreč prevladuje nepravilna stran in smer vožnje, takih primerov je bilo letos 60, sledi premik z vozilom (57 primerov). Neprilagojena hitrost je bila letos vzrok za 39 prometnih nesreč, lani za 15 nesreč več. 34 povzročiteljev prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola, povprečna koncentracija alkohola pa je bila 1,99 promila.

Ob tem policisti še opozarjajo: "Vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!"

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija