RESNO SVARILO SLOVENSKE ZDRAVNICE: "Ljudje bodo zdaj začeli umirati zaradi srčnih kapi in vnetij slepičev" (VIDEO)

Slovenija

V nekaterih slovenskih bolnišnicah že opravljajo nekatere nenujne storitve, ambulante se odpirajo postopno. Ponekod delajo čakalne sezname na novo, bolnike pa kličejo, da jih seznanijo z novim terminom pregleda oz. posega, ki jim je odpadel zaradi epidemije koronavirusa. To sicer očitno ne bo moglo popolnoma nadomestiti manjka, ki je nastal med enomesečnim obdobjem samoizolacije, ki je nekatere odvrnila tudi od nujnih pregledov pri zdravniku. Na to, kaj so ukrepi ob pandemiji koronavirusa povzročili v zdravstvu, opozarja zdravnica interne medicine Ana Debevc Prašnikar, ki dela v kardiološki ambulanti.

Dr. Debevc Prašnikarjeva je v svojem video nagovoru pozvala, da se mora zdravstveni sistem ponovno zagnati, saj že prihaja do težav pri ljudeh z bolezenskimi stanji, ki niso povezane s covid-19.

Čeprav je časnik The New York Times v začetku aprila objavil podatke, da v zdravstvenih ustanovah beležijo manj srčnih infarktov, vnetij slepičev, žolčnikov, to po besedah zdravnice Debevc Prašnikarjeve ne pomeni nič. "Iz Hongkonga so že dali podatke, da prihaja do vse več zamujenih stanj, kar pomeni, da si ljudje ne upajo iti na urgenco," opozarja zdravnica.

Na začetku epidemije si je sama pri sebi rekla, "gremo si pomagat, delovati kolektivno", a ugotovila je, da ti ukrepi vlade dolgoročno ne pijejo vode.

dr. Ana Debevc Prašnikar

Zdravnica opisuje tudi, da so ljudje v tem obdobju še bolj prestrašeni in anksiozni kot sicer. "Obstajajo še druge bolezni, bolezni, ki niso kar izginile," opozarja in nadaljuje: "Ljudje bodo začeli umirati od vnetja slepiča in vnetja žolčnika, ker si ne upajo iti na urgenco."

Če ima kdo bolečine v prsih, mora iti na urgenco, svetuje zdravnica, saj imajo zamujeni srčni infarkti lahko posledice do konca življenja. 

Dr Debevc Prašnikar ????????????????????????????????????????

Posted by Petra Lisac on Tuesday, April 14, 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Marko |  16 .04. 2020 ob  06: 17
-8
Bedarije piše. Ko te doleti slepič boš hitro spi... v bolnico. Bolnica že od samega začetka virusa deluje nemoteno. Nakladanje...
td |  15 .04. 2020 ob  12: 57
Zaradi vnetij slepičev pa res ne bodo na račun tega. Vnetje je zelo boleče in ne dvomim, da bo šel vsak na urgenco. Še vsak bo prišel do operacije, če mu ugotovijo slepič. Glede ostalega pa se strinjam.