REŠILI V ZADNJEM TRENUTKU: "Kazalo je, da bo zalilo vse poslovne prostore in lokale na Tartinijevem trgu" (FOTO, VIDEO)

Kronika

Visoko plimovanje morja in močnejše deževje je zlasti ponoči in zjutraj na Obali povzročilo precej nevšečnosti. Morje je prestopilo rob obalne črte v Izoli in Piranu. Več cest so poplavile meteorne vode. V Šalari je narasla reka Badaševica ogrožala tamkajšnje naselje.

Kot poroča center za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje, je v koprski občini v močnejšem deževju v nočnem času meteorna voda zalila nekaj stanovanj na Izletniški ulici. V Šalari je narasla reka Badaševica ogrožala tamkajšnje naselje. Pri črpanju vode so sodelovali gasilci PGD Babiči. Nekaj po 2. uri so padavine ponehale in črpanje ni bilo več potrebno.

Ponovno huda ura v Izoli Večji obseg IZOLA 30. 10. 23 V času dogodkov večjega obsega Visoko plimovanje morja smo do...

Posted by Gasilci PGD Izola on Monday, October 30, 2023

Tudi v Izoli so meteorne vode ponoči zalile več ulic, in sicer Skladiščno ulico, Južno cesto in Prešernovo cesto. Posredovali so gasilci PGD Izola, a ukrepanje povsod ni bilo možno, voda pa je potem, ko so padavine prenehale, odtekla. Okoli druge ure so meteorne vode poplavile tudi pritlične prostore hotela San Simon Izola. Vodo so prečrpavali zaposleni hotela s svojo črpalko, lokacijo pa so si ogledali tudi gasilci.

Ponovno je dobršni del izolskega starega mesta pod vodo. Občane opozarjamo, naj bodo previdni na ulicah saj je možnost dvignjenih pokrovov jaškov velika.

Posted by Gasilci PGD Izola on Monday, October 30, 2023

V občini Piran je v nočnem neurju na parkirni prostor v Seči padlo večje drevo. Koprski gasilci so posredovali tudi v Strunjanu, kjer je strela udarila v cipreso, ki je zagorela in ogrožala stanovanjsko hišo.

V Kopru je zjutraj v Semedeli močno deževje na cestišče naneslo večjo količino peska, ki so ga odstranili delavci Marjetice Koper. Manjša količina zemljine je zdrsnila tudi na cesto za naselje Šared v občini Izola ter v Ulici borcev NOB v Luciji.

Posledice nočnega neurja. "Prebivalci Semedele so skoraj da popolnoma odrezani od središča Kopra, če želijo peš v mesto," je bralec pripisal fotografiji, ki smo jo prejeli v uredništvo.  

Regijski center za obveščanje Koper je ob 8.44 zaradi povišanega plimovanja morja v Izoli sprožil sireno z opozorilom na nevarnost. Morje je prestopilo rob obalne črte in delno zalilo parkirni prostor v Ulici Prekomorskih brigad in carinski pomol.

Portorož danes. ⬇ Video: Janez Kočar

Posted by Regional on Tuesday, October 31, 2023

Že ob 8.07 pa so zaradi povišanega plimovanja morja sprožili sireno tudi v Piranu, kjer je morje zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje. Gasilci PGD Piran in predstavniki Civilne zaščite so pred Tartinijevim trgom postavili protipoplavno baražo in potopne črpalke.

Gladina morja bo ponovno povišana danes med 21. in polnočjo in v sredo med 8. in 12. uro. V tem času se bo morje na nižjih delih obale razlivalo v višini do 10 centimetrov, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  02 .11. 2023 ob  16: 28
V imenu svetega sina in duha amen.
Ma konc koncu ko ga jebe,zivljenje gre naprej smo navajeni da morje poplavlja in neke resne skode nikoli ni blo.
Lansko leto al predlansko leto ob neverjetnih poplavah je bil v izoli samo en kontejner za odpadke,notri ena vzmetnica,star pralni stroj in prenosna klima ki jo je zgleda bekdo pozabil v kleti.
In se pralni stroj je koncal tam ker je nekdo izkoristu priliko ko je vidu kontejner
zoran13 |  01 .11. 2023 ob  11: 50
V Izoli je bilo v letošnjem in tudi v lanskem letu v teku obnova in dvid obalnega zidu na vhodu v Mandrač ter ob njemu, zato je bilo pričakovati, da se ne bodo več ponavljale poplave na tem delu Izole. Vse kaže, da temu ne bo tako in vsa pričakovanja ter napovedi so se razblinile, ko so se v teh dneh zaslišale sirene za nevarnost poplav. Vsi prebivalci, ki so opravili potrebna popravila ter sanacijo povzročene škode, so sedaj zopet pred novo sanacijo...kdo bo prevzel odgovornost pred nastalo škod in obljubami izvajalcev, načrtovalcev, saj situacija močno negira njihove obljube. Nekateri se za vse to ozirajo še na predhodne občinske oblasti, ki so ob prenovi oziroma tlakovanju Ljubljanske, Koprske, Verdijeve ulice ter nabrežja, niso posvetili pozornosti odtokom ali so bili le-ti poddimenzionirani. Žal voda v poplavljena stanovanja udarja tudi iz tlakov oziroma sifonov. Na vse to si bo potrebno odgovoriti, posebej strokovnjaki, saj nas posledice podnebnih sprememb vsakodnevno bolj prizadanejo, bolj, kot smo si bilo kdaj zamišljali. Saj so bile poplave že od nekdaj, pa smo na vse to že pozabili, saj so imeli tudi naši nonoti in pranonoti učinkovite zaščitne ukrepe. Medtem, ko ima Venezia novo postavljene zapore Moses, kar preprečuje poplavljanje in "aqua alta", saj so imeli rekord leta 1966, ko je gladina morja narasla za 194 cm. Pri nas pa se še vedno kregamo za v primerjavi s temi posledicami, za oslovo senco, kar se nam bo v prihodnosti bridko maščevalo. Žal pa so med njimi tudi naši otroci, vnuki...