REŠEVANJE KONFLIKTNIH SITUACIJ: Načini za soočanje s slabimi novicami

Trendi

Najprej globoko vdihnite, da ostanete prizemljeni. Po tem se soočite s šokom in ne poskušajte zbežati pred njim, piše na portalu Metro. Pomislite, ali potrebujete več informacij in si vzemite dovolj časa. Psihologinja dr. Nilu Ahmed pravi, da sta izogibanje in zanikanje dva pogosta načina za reševanje konfliktov. Čeprav nam omenjena načina lahko predstavljata trenutno rešitev, takšno početje dolgoročno gledano ne pelje v pravo smer.

Izogibanje in zanikanje sta v hipni situaciji zelo koristna, saj nam lahko preprečita preobremenitev. Sčasoma omenjena odziva na slabe novice lahko postaneta problematična, ker nam preprečujeta, da se resnično soočimo s konfliktno situacijo oziroma problemi, pravi Ahmedova.

Po drugi strani pa obsesivno osredotočanje na težave prav tako ne bo koristilo. "Takšno razmišljanje lahko povzroči znatno povečanje ravni tesnobe," pove terapevtka Sally Baker. Pomembno je opredeliti sloge razmišljanja in ugotoviti, v katere nezdrave vzorce bi lahko padli oziroma padate. "Prepoznavanje vašega načina razmišljanja je eden prvih korakov za prevzem nadzora nad vašimi mislimi," pojasni Bakerjeva.

Ko izveste slabo novico, je priporočljivo, da naredite naslednje:

Najprej globoko vdihnite, da ostanete prizemljeni. Po tem si priznajte, da ste šokirani in ne poskušajte zbežati pred konfliktno situacijo. Razmislite, če potrebujete več informacij. Vzemite si čas za pridobivanje dodatnih informacij, ki vam lahko pomagajo pri bolj učinkovitem soočanju s slabo novico/novicami. Ko boste pridobili vse podatke, si vzemite čas, da se adaptirate na novo situacijo. Občutki žalosti, jeze … so normalni. Ne hitite in vzemite si dovolj časa. Če potrebujete pomoč, se ne bojte kontaktirati strokovnjakov, zaključi Ahmedova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija