REGISTRIRAN JE LAHKI SPUTNIK Z LE ENIM ODMERKOM: Kakšna bo njegova globalna cena?

Svet

Ruske zdravstvene oblasti so registrirale cepivo lahki Sputnik, različico ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, s katerim zadošča že cepljenje z enim odmerkom, je danes sporočil ruski državni investicijski sklad RDIF.

Sklad, ki je financiral razvoj cepiva, je sporočil, da je to cepivo 79,4-odsotno učinkovito, medtem ko je cepivo Sputnik V po dveh odmerkih 91,6-odsotno učinkovito, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Takšno učinkovitost Sputnika Lajt so ugotovili 28 dni po cepljenju na podlagi podatkov, ki so jih pridobili v okviru množičnega cepljenja v Rusiji med 5. decembrom lani in 15. aprilom letos.

Iz sklada so še sporočili, da bo cena odmerka globalno manj kot 10 dolarjev. Direktor sklada Kiril Dmitrijev je ob tem ocenil, da bo Sputnik V ostal glavni vir cepljenja v Rusiji, lahki Sputnik pa da bodo izvažali. Cepivo Sputnik V so doslej za uporabo dovolili v več kot 60 državah, v Evropski uniji in ZDA pa še ne.

Moskva je cepivo registrirala avgusta lani, še preden ga je preizkusila v obsežnih kliničnih testih, vendar je ugledna medicinska revija The Lancet februarja letos objavila, da je po dveh odmerkih več kot 90-odstotno učinkovito.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija