Nakalda ali nadava, tudi nadova je nedvomno ena najbolj tipičnih in avtohtonih istrskih jedi. Običajno so jo pripravljali ob oziroma po veliki noči, v vsaki vasi pa so se sestavine nekoliko razlikovale.
Recept : NA'KELDA
Diši po Istri
Najprej nekaj pojasnil:
1. Osnova za na'keldo je star zdrobljen (nariban) kruh ali polovica kruha in polovica prav tako zmrvljene pince.
2. Ponekod vmešajo v maso koščke pršuta ali pancete, na pa nujno.
3. Ko je masa pripravljalna, lahko oblikujemo večje njoke in jih kuhamo v kokošji juhi ali pa jo oblikujemo v štručko, zavijemo v prt in kuhamo v slanem kropu.
4. Glavna začimba na'kalde pa je šetraj.
Potrebujemo (približno):
½ kg starega zdrobljenega kruha, ½ zdrobljene pince, 30 g naribanega ovčjega sira (zbrinca ali parmezana), 8 jajc, koščke pancete in pršuta, pest rozin, oljčno olje, sol, poper in eno peščico šetraja, svežega (na drobno narezanega) ali posušenega, ter kokošjo juho.
Priprava:
1. V večjo skledo damo zdrobljen kruh in pinco.
2. Dodamo nariban sir, koščke pancete in/ali pršuta, rozine, sol in poper ter vse z rokami premešamo.
3. Na oljčnem olju rahlo popražimo šetraj in ko se ohladi, zabelimo maso. Lahko pa tudi s posušenim šetrajem. V tem primeru pa dolijemo še nekoliko hladnega oljčnega olja.
4. Dodamo še cela jajca in vse dobro premešamo in zmešamo. Če je masa presuha, dolijemo nekaj žlic kokošje juhe, da dobimo primerno gosto zmes.
5. Oblikujemo od 6 do 7 cm dolge svaljke in jih skuhamo v kokošji juhi. Ko splavajo na površje, so kuhani. Ponudimo kot samostojno jed še tople.