RAZGLASILI ŠPORTNIKE LETA 2018: Med 'top 3' primorska jadralska posadka (VIDEO)

Slovenija

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je na prireditvi Športnik leta podelilo priznanja najboljšim v letu 2018. Najboljša športnika Slovenije v letu 2018 sta košarkar Luka Dončić in športna plezalka Janja Garnbret, najboljša ekipa pa je jadralna posadka v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol.

Kolesar Tadej Pogačar je po atletinji Maruši Mišmaš, motokrosistu Timu Gajserju, Janji Garnbret in Luki Dončiću kot peti v nizu prejel nagrado za najbolj izstopajočo mlado športno osebnost leta.

Dončić je v glasovanju za najboljšega posameznika prejel 260 glasov, drugi je bil kolesar Primož Roglič (163), tretji pa biatlonec Jakov Fak (116). Zaradi obveznosti nikogar od naštetih sicer ni bilo na prireditvi. Med posameznicami je Garnbretova z 276 glasovi prehitela judoistko Tino Trstenjak (217) in teniško igralko Kajo Juvan (40).

Jadralki Mrakova in Macarolova sta prejeli 34 glasov in bili pred kanuistično reprezentanco Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič (25), tretja je bila slovenska reprezentanca v futsalu (16).

"Zdravo Slovenija. Najprej bi se zahvalil vsem športnim novinarjem, da so me izbrali za športnika leta. Pohvalil bi tudi Jakova Faka in Primoža Rogliča, ki sta imela izjemno leto. Zahvala tudi vsem Slovencem, ki spremljajo moje tekme ponoči. Res hvala in le pozdrav," je za RTV Slovenija povedal Dončić.

Med dekleti je slavila Garnbretova, ki je med drugim prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je z balvansko zmago najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlato kolajno v težavnosti, naslov je osvojila leta 2016 v Parizu, in balvanskem plezanju. Nato je kot prva zmagala v novi disciplini, olimpijski kombinaciji, in kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala še prva s trojčkom zlatih kolajn v treh disciplinah.

Zato pravi, da je za njo najuspešnejša sezona, a hkrati se že spogleduje z olimpijskimi igrami v Tokiu 2020. "Seveda že gledam proti Tokiu, ampak sezona 2019 je zelo pomembna za kvalifikacije na OI, spet pa bo na sporedu SP. Tako so priprave že v polnem teku in se veselim naslednjih izzivov," je dejala Garnbretova, ki je na sprejemu pri predsedniku Borutu Pahorju in ministru za izobraževanje, znanost in šport Jerneju Pikalu tudi spregovorila v imenu športnikov in si zaželela še naprej takšne podpore slovenskim športnikom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija