RADIO KOPER PRAZNUJE 70 LET: "Še vedno je pomemben gradnik primorske identitete"

Koper

Radio Koper v letu 2019 slavi 70 let. 24. maja 1949 so se namreč prvič poskusno oglasili v primorskem etru, že dan kasneje pa začeli redno oddajati. Ves ta čas je bil Radio Koper ena od osrednjih kulturnih ustanov v tem občutljivem obmejnem prostoru, kar je še danes, saj je bil po podatkih Radiometrije (Mediapool) v letu 2018 najbolj poslušana radijska postaja na Primorskem. Na svoj rojstni dan, to soboto, 25. maja, bo Radio Koper pripravil dan odprtih vrat s številnimi glasbenimi gosti.

Levo: Andrej Šavko, odgovorni urednik Radia Koper – Capodistria

"Radio Koper ni zgolj lokalni ali regionalni radio. Zaradi zgodovinske vpetosti v dogajanje ob meji in posebne pozornosti do manjšin je tudi radio posebnega nacionalnega pomena in hkrati tudi ena izmed najpomembnejših kulturnih ustanov na nacionalno najbolj izpostavljenem območju," izpostavlja njegov odgovorni urednik Andrej Šavko.

Zdajšnji Radio je bil sprva last podjetja D.D. Radiofonia S.A., ustanovljenega s strani takratne jugoslovanske vojaške uprave Cone B nekdanjega Svobodnega tržaškega ozemlja (STO). Po ukinitvi slednjega se je leta 1954 združil z Radiem Ljubljana ter se preimenoval v Radio Koper, kasneje pa v Radio Koper Capodistria

Mia Žnidarič v studiu Hendrix, kjer potakajo številne glasbene oddaje Radia Koper Capodistria.

Radio Koper je do leta 1954 oddajal program v treh jezikih: slovenščini, hrvaščini in italijansščini. Med letoma 1954 in 1979 je bil njegov program pretežno italijasnki. Prelomno je bilo 1979, ko sta se slovenski in italijasnki program ločila in dobila vsak svojo oddajniško mrežo. Leto kasneje je začel delovati novogoriški studio, leta 1992 pa so slovenski program razširili v lastni celodnevni program. 

Kot obmejna in manjšinska radijska postaja je imel Radio Koper Capodistria izreden pomen v času hladne vojne, saj je bil dolga leta ena najbolj poslušanih radijskih postaj na območju Italije, njegov signal pa je segal celo do Afrike! Po osamosvojitvi Slovenije je postal del RTV Slovenija, ki je ukinila oddajniški sistem v Italiji in preusmerila čezmejni program v manjšinski in regionalni.

Kvartet pozavn Glasbene šole Koper v studiu Hendrix

Šavko: "Svoje poslanstvo bomo še naprej opravljali odgovorno in po najvišjih standardih"

"Radio Koper je bil v svoji dolgi zgodovini pomemben gradnik primorske identitete, ki jo še zmeraj utrjuje, tudi s spremljanjem domače ustvarjalnosti ali s kulturnimi povezavami v regiji in širše. V globaliziranem svetu vse bolj očitne uniformiranosti, ki briše pisane barve tukajšnjega značaja, lokalnega življenja in naših ljudi, je ta vloga zelo dragocena, zato si jo vsak dan znova jemljemo k srcu. Ostati želimo radio bližine in svoje poslanstvo še naprej opravljati odgovorno in po najvišjih standardih," je ob jubileju še povedal Šavko.

Radio Koper s sedežem v Kopru je najbolj poslušan radijski program tako na Primorskem kot na obeh straneh slovensko-italijanske meje. Svoje zveste poslušalce ima tudi v hrvaški Istri.

V studiu Hendrix je gostovala tudi mlada jazz zasedba Acamar Quartet.

Ob 70-letnici Radia Koper Capodistria skozi celo leto številni dogodki

V letošnjem letu namenjajo številne radijske oddaje svojemu visokemu jubileju, še bolj kot sicer pa se odpravljajo tudi na teren, med svoje poslušalce. Z aktivnostmi ob jubileju so pričeli že v začetku leta, z njimi pa zelo intenzivno nadaljujejo v maju, ko koprski radio obeležuje svoj rojstni dan. 

V petek, 24. maja, si boste v avli Osrednje knjižnoice Srečka Vilharja Koper lahko ogledali razstavo arhivskega gradiva, slik in eksponatov, ki so povezani z jubilejem Radia Koper. Razstava bo na ogled mesec dni. 

Tinkara Kovač v etru koprskega radia

To soboto dan odprtih vrat

Že naslednji dan, v soboto, 25. maja, pa bo Radio Koper praznoval svoj rojstni dan z dnevom odprtih vrat, ko se bodo na radijskem dvorišču družili s poslušalci in glasbenimi gosti: Big bandom RTV Slovenija, Aniko Horvat in ansamblom Veseli svatje. Obsikovalcem bodo pokazali tudi nov radijski studio in jih popeljali po svojih prostorih. Obenem se bo predstavilo tudi nekaj ponudnikov lokalnih dobrot, seveda ne bo manjkala torta, obljubljajo.

Pestrih aktivnosti ob zavidljivem jubileju pa ne bo manjkalo vse do konca leta. Že poleti bodo v sodelovanju s Primorskim poletnim festivalom pripravili posebno glasbeno poslastico 1. revijo primorske popularne glasbe, za katero si želijo, da bi postala tradicionalna. 

Drago Mislej – Mef 

Julija bodo v Goriškem muzeju v Novi Gorici sooblikovali vseh pet Vinilvečerov na Gradu Kromberk, kjer ljubitelji glasbe in lastniki vinilov vrtijo glasbo (izključno z vinilnih plošč) in pripovedujejo na poljubno glasbeno temo. Če bo možno, bodo glasbo predvajali tudi v živo prek radijskih valov.

Septembra bodo v Kulturnem domu na Planini pri Ajdovščini pripravili javno prireditev Gremo plesat, decembra pa bodo organizirali glasbeno srečanje v dvorani Skala v Pivki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  23 .05. 2019 ob  14: 15
Ogromno kvazi novinarjev in urednikov s srednjo šolo, pol ekipe v kafičih po Kopru in pol ekipe na Facebooku. To je pa res neka ustanova, ki jo plačujemo že 70 let. Na celi RTVSLO je več kot 2000 zaposlenih, to je enih 70% za poslat delat v industrijo ali turizem in ostali pa delat program ter predvsem skakat od firme do firme in prodajat oglaševalske usluge, ne pa dvigat ceno naročnine. Po večini držav po Evropi in svetu je na javni televiziji zaposlenih nekaj sto ljudi na večmilijonsko populacijo. Denimo, Slovaška s 5,5 milijona prebivalcev ima na svoji javni televiziji zaposlenih nekaj čez 300 ljudi, Grčija s skoraj 11 milijoni prebivalcev ima na svoji javni televiziji zaposlenih nekaj več kot 600 ljudi, medtem ko imamo v Sloveniji z 2 milijona prebivalcev na javni televiziji zaposlenih več kot 2000 ljudi.