RAČUNSKO SODIŠČE Z NEGATIVNIM MNENJEM ZA KOPRSKO OBČINO: Kršila je obveznost dobrega poslovanja

Koper

Mestna občina Koper je v odzivu na revizijo računskega sodišča o pravilnosti dela poslovanja občine v letih 2018 in 2019 v nekaterih delih izkazala le delno zadovoljive popravljalne ukrepe. S tem, ko ni izkazala v celoti zadovoljivih popravljalnih ukrepov za odpravo nepravilnosti, je kršila obveznost dobrega poslovanja, navaja sodišče.

Računsko sodišče je v revizijskem poročilu o pravilnosti dela poslovanja Mestne občine Koper v letih 2018 in 2019 občini izreklo negativno mnenje. Ker vse razkrite nepravilnosti niso bile odpravljene med revizijo, je računsko sodišče podalo zahtevo za predložitev odzivnega poročila, so v danes objavljenem porevizijskem poročilu spomnili na računskem sodišču.

Računsko sodišče je sicer ocenilo, da je odzivno poročilo občine verodostojno. Zadovoljivost izkazanih popravljalnih ukrepov so pri tem ocenili na podlagi posredovanega opisa ukrepov in predložene dokumentacije. Tako je računsko sodišče presodilo, da je del izkazanih popravljalnih ukrepov za odpravo nepravilnosti zadovoljiv, del pa le delno zadovoljiv.

Nepravilnosti, za katere je občina izkazala delno zadovoljive popravljalne ukrepe, se nanašajo na poročanje o zadolžitvi občine in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine ter na odhodke za sofinanciranje javnega linijskega prevoza potnikov.

V prvem primeru občina ministrstvu za finance prek aplikacije e-Dolg-občine ni poročala o pogodbi in aneksu k pogodbi, sklenjenima s Škofijo Koper, s katerima se je dogovorila za obročno plačilo kupnine in po vsebini pomenita zadolžitev občine. Čeprav občina konec leta 2021 ni imela več obveznosti iz navedenih pogodb, bi morala ministrstvu za finance poročati o stanju zadolženosti na dan 1. januar 2021 v znesku 100.000 evrov ter odplačilu tega dolga v letu 2021.

Pri poročanju o zadolžitvi pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine Mestna občina Koper ministrstvu ni poročala o stanju zadolženosti vseh pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine konec leta 2021.

Kar se tiče odhodkov za sofinanciranje javnega linijskega prevoza potnikov, občina v odzivnem poročilu ni navedla načrta aktivnosti, ki bi vseboval vzpostavitev in izvajanje nadzora nad nakupom vozovnic, da bi lahko zagotovila, da vozovnic po subvencionirani ceni ne bi mogli kupiti delavci za prevoz na delo in z dela, kot je določeno v sklepu o načinu sofinanciranja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov, ki ga je sprejel koprski občinski svet.

Zaradi vsega navedenega je občina po mnenju računskega sodišča kršila obveznost dobrega poslovanja.

BONUS VIDEO: Kako smo se z epidemijo spopadli v času Jugoslavije in kako danes?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  27 .05. 2022 ob  15: 28
Torej Bržan še ni uspel spucat vseh Popotovih neumnosti. Ni za zamerit pri takem obsegu.
Šetaj.dalje |  27 .05. 2022 ob  14: 14
Poročilo Računskega sodišča je samo rezultat njihovega hijenskega plenjenja občinskih sredstev ter zloraba moči. Sami smo bili ( in na žalost še bomo) priče netransparentnim poslom občine, od OPN-ja, do ne sofinanciranja prevozov otrok s posebnimi potrebami, klientelistično in nepotistično zaposlovanje na vseh uradih občine, vključno z Marjetico Koper ( Dimitrije Šamšal in njemu podobni - slednji je bil vodja kabineta v Piranu v času Bossmana, nato pa je Šamšal šele po pisanju novinarjev glede njegovih zlorab občinskih sredstev-službeni avto, potovanja na račun občine, večerje, vožnja pod vplivom alkohola,itd., bil razrešen in odpuščen, sedaj pa veselo maršira po Marjetici in vleče mastno plačo), Ljubiša Mihajlovič, ki je ponarejal papirje in izvajal mobing, je sedaj lepo podsekretar na MOK-u in SPET v sodnem postopku zaradi diskriminacije in mobinga, Denis Udovič, eden izmed G. Bržanove svete trojice, vodja obalnega redarstva, za katerega se je vedelo, da bo prevzel to funkcijo že v času volitev 2018, zaposlovanje vodij brez ustreznih šol in znanj... To so samo kapljice od celotne poplave delovanja g. Bržana in njegovih butlerjev. A da ne pozabimo g. Roberta Šuca, ki je strokovno podkovan črnograditelj, ki je na zemlji od sklada RS zgradil hišo, znan kot desna roka Bržana za "strokovna" dela, s katerimi si g. Bržan ne želi mazati rok. To je to, tisto kar izvolimo, je deloma tudi odraz vseh nas. Pamet v roke, na široko odprimo oči in gremo na lokalne volitve 2022!
Istriano |  27 .05. 2022 ob  10: 17
So rekli sedanji oblastniki, da bodo povlekli iz omare vse Popovičeve okostnjake a zdaj padajo iz omare njihovi okostnjaki...