PUTINOVA ZAUŠNICA BIDNU: Rusija lahko zaseže sredstva ameriških podjetij in posameznikov

Svet

Predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok, ki Rusiji omogoča zaseg sredstev ameriških podjetij in posameznikov, da bi nadomestili morebitne izgube zaradi zasega ruskih sredstev v Združenih državah.

Odlok je bil danes objavljen na pravnem portalu ruske vlade, prav ko so najvišji finančni uradniki iz skupine sedmih industrializiranih držav (G7) začeli sestanek, na katerem je na vrhu dnevnega reda vprašanje, kaj storiti z ruskimi sredstvi, zamrznjenimi na Zahodu.

Ukrajina in številni njeni podporniki so pozvali k zasegu 260 milijard dolarjev ruskih sredstev, zamrznjenih zunaj države po ruski invaziji na Ukrajino 24. februarja 2022. Vendar so evropski uradniki to zavrnili zaradi pravnih in finančnih skrbi, poroča The Associated Press.

Ameriški predsednik Joe Biden je aprila podpisal zakon o obnovi gospodarske blaginje in priložnosti za Ukrajince, ki omogoča administraciji zaseg približno petih milijard dolarjev ruskih državnih sredstev v ZDA. Ta zakon je bil vključen v paket ameriške pomoči za Ukrajino in druge države, ki vključuje približno 61 milijard dolarjev za ukrajinsko obrambo.

Vendar je malo verjetno, da bodo ZDA zasegle sredstva brez soglasja drugih članic skupine G7 in Evropske unije.

Odlok, ki ga je podpisal Putin, pravi, da lahko ruska podjetja, centralna banka in posamezniki zaprosijo ruska sodišča, da razglasijo zaseg premoženja v ZDA za neupravičen. Če sodišče soglaša, bi vladna komisija ponudila odškodnino, ki bi lahko vključevala premoženje v lasti ameriških državljanov ali podjetij v Rusiji, vrednostne papirje in deleže v ruskih podjetjih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  24 .05. 2024 ob  14: 27
Ti si štronco
Stiv Rivs |  24 .05. 2024 ob  12: 22
-4
Važno, da so ga Ukrajinci ustavii pri zasedanju Evrope.
Sicer pa je to kapljica v morju glede na vse.
Gazpromova proizvodnja plina je npr. padla na nivo iz leta 1985.
Veliki deal s Kitajci mu tudi ni uspel.
Počasi, počasi bojo tudi Rusi spoznali, da je zrel za penzijo.


JKDWingChun |  24 .05. 2024 ob  08: 51
Ze zdavnaj bi to Rusija morala naredit!