PUTIN: "Rusija ima nov tip strateškega orožja"

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj pozdravil zadnje preizkuse hipersonične rakete, zaradi katere bodo, kot je že napovedal v preteklosti, dosedanji protiraketni sistemi postali neuporabni. "Rusija ima nov tip strateškega orožja," se je pohvalil. Medcelinsko raketo avangard naj bi začeli uporabljati že prihodnje leto, je napovedal.

"Na moj ukaz je obrambno ministrstvo pripravilo in izvedlo končni preizkus tega sistema. Končal se je z absolutnim uspehom," je izjavil Putin na srečanju s člani vlade, ki so ga prenašale tudi televizije. Ta zadnji preizkus naj bi izvedli na polotoku Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu. Putin pa je bil medtem v glavnem poveljstvu nacionalne obrambe, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je raketo avangard predstavil med svojim letnim nagovorom marca. Povedal je, da gre za novo generacijo "nepremagljivega orožja". Hipersonična raketa naj bi bila sposobna letenja z 20-kratno hitrostjo zvoka, pri tem pa tudi manevrirati, zlasti po višini, s čimer naj bi se bila sposobna izogniti protiraketnim izstrelkom. Raketa naj bi bila sposobna nositi tudi jedrsko orožje.

Putin je tedaj ob predstavitvi rakete tudi dejal, da gre za odgovor na ameriško "rušenje strateškega ravnotežja".

ZDA in zahodni zavezniki so po tej predstavitvi novega ruskega orožja izrazili zaskrbljenost, opozorili pa so tudi, da Rusija krši sporazume o nadzoru orožja iz časa hladne vojne. Ameriški predsednik Donald Trump je nato napovedal tudi, da se bodo ZDA odpovedale sporazumu o omejevanju razvoja jedrskih raket srednjega dosega (INF).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  28 .12. 2018 ob  08: 35
Lastna hvala - cena mala. Kot da niso tudi vse dosedanje rakete hipersonične......
poc |  27 .12. 2018 ob  10: 12
Spet voditelji najmočnejših držav sveta merijo, kdo ima večjega...