PSA PUSTIL V RAZGRETEM VOZILU IN ODŠEL NA DELO: Previdno, ko rešujete, žival lahko postane agresivna!

Slovenija

Mariborski policisti so bili danes okoli 12.30 obveščeni, da je na enem izmed parkirišč v okolici Maribora na soncu parkirano tovorno vozilo, v katerem naj bi bil že dve uri pes. Ker so bila na vozilu vrata odklenjena, so navzoči psa spustili na plano in mu ponudili vodo, tako da jo je odnesel brez posledic, so sporočili s PU Maribor.

Zunanja temperatura je takrat presegala 30 stopinj Celzija in čeprav so bila okna vozila odprta, bi se na tako vročem soncu vseeno lahko končalo usodno za psa, so v sporočilu za javnost izpostavili na mariborski policijski upravi.

Po podatkih policije gre za leto in pet mesecev starega nemškega ovčarja. Njegovega 60-letnega lastnika so policisti našli v bližnjem podjetju, kjer je izvajal podizvajalska dela.

Ker jo je pes odnesel brez posledic, bodo policisti zoper lastnika podali predlog za uvedbo postopka o prekršku Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Policisti ob tem poudarjajo, da v razgretem vozilu, tudi, če je to v senci, ni odgovorno puščati nebogljenih oseb in živali. Če se vozilo zapušča za krajši čas, naj pri vozilu ostane oseba, ki bo lahko v primeru nepredvidljivih situacij pomagala nebogljeni osebi ali živali.

Prav tako ni odgovorno puščati v teku vozila in klime v vozilu, saj se opisane nepredvidljive situacije lahko prav tako zgodijo, istočasno pa se motor vozila še dodatno pregreva.

Posameznik, ki opazi zaprto žival v zaklenjenem in zaradi visokih temperatur pregretem vozilu, ravna pravilno, če o tem takoj obvesti policijo ali pa upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Ravno slednja je neposredno pristojna za varstvo živali, zaradi česar policisti pred vstopom v vozilo praviloma preko njih poskušajo zagotoviti prisotnost veterinarja ali njihovega inšpektorja, ki bo poskrbel za žival. V primeru, da to ni mogoče, pa poskušajo pridobiti vsaj njihov napotek o ukrepih za zaščito ogrožene živali.

Naloga policistov je, da poskušajo čim prej izslediti lastnika živali oz. vozila, in če pri tem niso uspešni, smejo zaradi preprečitve pogina živali v vozilo vstopiti tudi z uporabo sile. Pri tem morajo paziti, da se pri nasilnem odpiranju vozila ne povzroča nepotrebna škoda oziroma da način ustreza okoliščinam in nujnosti ukrepov.

Pred nasilnim vstopom v vozilo pa morajo policisti zagotoviti tudi lastno varnost in varnost drugih oseb v bližini, saj žival lahko postane tudi agresivna, so še zapisali v sporočilu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  27 .07. 2019 ob  16: 22
Vsak , ki ima ali si želi psa, bi moral na psihofizični pregled k specialistu in obiskovat tečaj o ravnanju z živalmi, za kar bi tudi dobil potrdilo. Kdor tega ne bi imel, se mu žival odvzame , njega pa kaznuje z letom dni zapora.