Propadel še en poskus reševanja ujete ladje

Kronika

Zaradi slabega vremena je morala danes avstralska ladja prekiniti reševalno akcijo pri Antarktiki, kjer je že od božiča v debelem ledu ujeta ruska znanstvena ladja Akademik Šokalskij. Slabo vreme prav tako onemogoča reševanje 74-članske posadke ruske ladje s helikopterjem.

Avstralski ledolomilec Aurora Australis se je ruskemu znanstvenemu plovilu približal na 18,5 kilometra, a se je moral obrniti zaradi močnih vetrov in snežnega viharja, so danes sporočili iz avstralske agencije za pomorsko varnost.

"Zaradi slabih vremenskih razmer je vidljivost zelo slaba, zato je težko in nevarno za Auroro Australis, da nadaljuje z današnjim poskusom pomoči Akademik Šokalskiju," so sporočili iz agencije.

Kot so navedli, bodo naslednji poskusi reševanja posadke možni šele, ko se bo vreme izboljšalo. Avstralski ledolomilec se trenutno nahaja na odprtem morju, približno 33 kilometrov stran od v ledu ujete ruske ladje.

Na krovu 74 ljudi

Avstralski center za koordinacijo reševalne akcije je sicer v rednem stiku z ladjo, na krovi katere je 74 znanstvenikov, turistov in članov posadke. Potniki ladje, ki plujejo po stopinjah avstralskega raziskovalca Douglasa Mawsona in njegove antarktične ekspedicije med letoma 1911 in 1914, so varni, zalog na ladji pa je dovolj, so še dodali pri agenciji.

Šokalskiju je pred tem poskušal pomagati že kitajski ledolomilec, ki pa se mu ni uspelo prebiti skozi debele plasti ledu in je skoraj sam obtičal, dokler se ni obrnil in prekinil reševalno akcijo.

Na palubi kitajskega plovila se sicer nahaja helikopter, ki bi lahko evakuiral potnike v primeru, če to ne bo uspelo Aurori Australis. A avstralska agencija za pomorsko varnost je opozorila, da je zaradi vremena za zdaj uporaba helikopterja prenevarna.

Deli novico: